Ny åtevinningscntral
Mikael Ljunggren, tf renhållningschef i Växjö kommun. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio.
Växjö

Beslut om ny återvinningscentral i Växjö dröjer

"Norremark gjord för hälften så många besök"
3:00 min

Det behövs ytterligare en återvinningscentral i Växjös närhet. I dag är det långa köer på lördagarna till Norremarks återvinningscentral.

Planer finns nu på ytterligare en återvinningscentral, för i dag är återvinningscentralen på Norremark överbelastad.

– Den är beräknad för ungefär hälften av det den används för. Den är dimensionerad för 100 000 besök och vi hade 220 000 besökare här förra året. Det är en förklaring till att det är rejäla köer emellanåt, särskilt på lördagarna. Och det trots att vi har öppet till 8 på vardagarna, säger Mikael Ljunggren, tillförordnad renhållningschef.

En utredning om var en eventuell ny återvinningscentral ska ligga har genomförts och den pekar ut flera olika alternativ söder om Växjö, men också en utbyggnad av Häringetorp som ett alternativ.

– Det hänger på om höghastighetsbanan får sträckningen närmare Växjö. Då är det möjligt att staden snarare kommer att växa åt väster än åt öster och att det då påverkar en ny återvinningscentrals placering. Därför har politikerna i tekniska nämnden beslutat att avvakta beslutet om höghastighetsbanan innan beslut tas om en ny återvinningscentral.

En ny återvinningscentral av typ Norremark, alltså med tak, beräknas kosta i storleksordningen 25-30 miljoner kronor. Någon gång 2017-2018 kan en sådan tidigast stå klar.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".