Läkarnas brev till regionledningen. Foto: Sveriges Radio
Läkarnas brev till regionledningen. Foto: Sveriges Radio
Ljungby

Ljungbyläkare kräver omedelbar tillgång till jättearvet

"Vi vill helt enkelt få inflytande över pengarna"
1:11 min

Sju läkare och chefer på Ljungby lasarett kräver nu omedelbar tillgång till mångmiljonarvet från Arnold Svensson som han donerade till lasarettet för snart två år sedan. 

– Vi vill helt enkelt få inflytande över de pengar som skänkts till Ljungby lasarett, säger Ola Hjert, överläkare och biträdande verksamhetschef för kirurgkliniken.

Det var förra veckan som P4 Kronoberg berättade att Ljungbyläkarna bakvägen fått höra talas om arvet som i dag är värt cirka 17 miljoner kronor. De var mycket upprörda över att inte ha fått veta. 

I sin skrivelse till regionledningen går läkarna nu till storms mot att de inte fått information om donationen, de frågar varför och vill veta hur mycket pengar som redan använts och till vad. Och vem som har beslutat det.

Vi tycker det är konstigt att vi inte fått någon information och vill vi ha svar på varför från regionledningen"

Faktum är att drygt två miljoner kronor från arvet tagits av regionledningen till att ersätta gamla uttjänta apparater på lasarettet, som exempelvis en ultraljudsapparat.

Att donationen använts till vanliga normala investeringar, hade läkarna inte heller en aning om – och det väcker frågetecken och misstänksamhet.

– Om man nu skänker en så stor summa pengar menar vi att de ska gå till utrustning utöver de normala investeringarna, säger Ola Hjert.

Det finns en annan viktig aspekt också på tystnaden kring donationen från regionledningens sida, tycker Ola Hjert. 

– Det har ju inte gått ut något officiellt tack för den här fina gåvan som den här mycket generösa personen gett till lasarettet.

– Vi tycker det hör till god ton att man går ut med ett offentligt tack, så att alla som kände honom får veta vilken fin gest han gjorde för sin hembygd och för Ljungby lasarett.

Vare sig planeringschefen Bo Eriksson eller regiondirektör Martin Myrskog vill i dag bemöta kritiken eller svara på frågor.

Det var efter ett lyssnartips som P4 Kronoberg rapporterade om mångmiljonarvet till Ljungby lasarett och läkarnas kritik.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".