Caroline Cederlund och Pär Hansson vid julklappshögen på hotell Terazza i Ljungby. Foto: Carina Bergqvist/ Sveriges Radio
Arkivfoto: Carina Bergqvist/ Sveriges Radio
Kronobergs län

Välgörenhet som alternativ i kommunens julklapp

1:05 min

Med drygt en månad kvar till jul har företag klart för sig vad de ska ge för julklapp till sina anställda. Nytt för i år hos Växjö kommun är att anställda kan välja att skänka ett hjälp-kit till välgörenhet.

På Växjö kommun får de olika förvaltningarna bestämma själva vad de vill ge som julklapp till sina anställda, men de anställda på Kommunledningsförvaltningen får för första gången möjlighet att välja att skänka hjälp-kit till utsatta områden genom sin julklapp.

– Det kom  tidigt i höstas önskemål att vi på något sätt skulle hjälpa till i flyktingkrisen och då dök idén upp, säger Monica Sandberg, samordnare för ledningsstöd och vänorter i Växjö kommun.

Fler har hakat på
Fler förvaltningar än Kommunledningsförvaltningen har hakat på idén med att låta den anställda välja om de vill skänka ett hjälp-kit.

– Jag hörde av mig till de andra och frågade om de ville vara med, och då är det flera bolag och förvaltningar som hakat på det här, bland annat arbete och välfärd, Miljö och hälsa, Vöfab och Växjöbostäder. Tilläggas bör ju också att fortfarande kommer ju den anställda kunna välja att få en traditionell julklapp, säger Monica.

Skiljer sig mellan kommunerna
Klappar varierar mellan allt från presentkort till en enkel gåva på de olika kommunerna. Det skiljer sig också mellan kommunerna om de anställda får samma julklapp eller om förvaltningarna själva får välja vad de vill ge. I de flesta kommunerna i Kronobergs län är julklappen lika för alla.

I Tingsryd kommun har man valt att inte ge någon julklapp till de anställda i år då de håller på med ett besparingsprojekt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista