En karta med ökningen av orosanmälningar
Så mycket har barnavårdsutredningarna ökat i Kronoberg. Från år 2010 till i dag. Bild: CartoDB
P4 Kronoberg granskar

Utredningar om barn ökar i länets kommuner

Utredningar om barn ökar i länets kommuner
1:06 min

Antalet barn som utreds av socialtjänsten i stora barnavårdsutredningar ökar i länets samtliga kommuner. P4 Kronobergs granskning visar att de integritetskänsliga och resurskrävande utredningarna har ökat med 85 procent på fem år.

Under tisdagen uppmärksammade P4 Kronoberg att fler barn än någonsin anmäls till socialtjänsterna i länets kommuner, i så kallade orosanmälningar, och antalet barn som så att säga "går vidare" och blir utredda av myndigheten är också betydligt fler än tidigare.

Detta är generellt sett stora utredningar det handlar om. Socialsekreterare hämtar uppgifter från bland annat polisen och tar del av sjukhusjournaler hos de inblandade. Dagis- eller skolpersonal, och även mycket små barn, ner till treårsåldern, kan bli uppgiftslämnare.

Dessa integritetskänsliga utredningar har alltså ökat från cirka 1 000 i länet för fem år sedan till knappt 2 000 som är prognosen för i år, nästan en dubblering.

En förklaring till att det inleds mycket fler utredningar i dag är att är att alla anmälningar som har någon uppgift om våld automatiskt blir en utredning. Även ensamkommande flyktingbarn blir automatiskt en barnavårdsutredning, och det påverkar statistiken - framförallt i år.

Det finns även andra orsaker. Socialsekretare Elisabeth Risedal i Växjö säger att man har sänkt tröskeln för att inleda utredningar.

Alla siffror för respektive kommun finns här.

Sveriges Radio P4 Kronoberg granskar orosanmälningar och barnavårdsutredningar och alla artiklar hittar du här.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".