Lotta Brag Forsling porträtt foto Johan Nordström
Charlotta Brag Forsling, chef för Barn och familj i Växjös socialförvaltning. Foto: Johan Nordström
P4 Kronoberg granskar orosanmälningar

Enkät: Allt tuffare på socialtjänsten

Orosanmälningar ökar - svårare att hinna med
1:09 min

Allt fler barn anmäls och utreds av socialtjänsten. I sex av åtta kommuner har socialtjänstens resurser försvagats.

P4 Kronoberg har tillfrågat ansvariga chefer i länets samtliga åtta kommuner om socialtjänstens resurser har ökat i samma takt som antalet orosanmälningar och barnavårdsutredningar.

Sex av åtta kommuner svarar nej. Endast Markaryd och Älmhult uppger att de hängt med i utvecklingen.

– I Växjö, precis som i övriga landet, är det en ökad press på den sociala barn- och ungdomsvården. Vi har ett väldigt ökat tryck och det är ett bekymmer, säger Charlotta Brag Forsling som är chef för Barn och familj på socialförvaltningen i Växjö.

Gruppen som jobbar med orosanmälningar gällande barn och barnavårdsutredningar har ökat från 34 till 45 anställda på fem år. Det handlar alltså om cirka 30 procent mer personal.

Samtidigt har orosanmälningar och barnavårdsutredningar i kommunen ökat med cirka 70 procent.

Vi kan inte utföra det arbete som vi är satta att göra. Inte så som vi önskar, säger Charlotta Brag Forsling i Växjö.

Enligt Lotta Brag Forsling är gruppen kompetent och väl sammansvetsad. Men hon tycker att det går att göra saker "ännu bättre".

– Vi vill få ned antal ärenden per anställd.

I Ljungby uppger vikarierande chef Elsie Göransson att personalstyrkan inte ökat lika mycket som antalet ärenden. De har bara någon person mer i gruppen som jobbar med barnutredningar och orosanmälningar. Ibland hjälper vikarier till.

Antalet orosanmälningar i Ljungby har ökat med cirka 70 procent och antalet barnavårdsutredningar har ökat med cirka 90 procent.

Läs: Allt fler barn utreds i barnavårdsutredningar.

I Alvesta har man inte heller ökat resurserna proportionerligt. Antalet anmälningar har ökat med över 200 procent, från 166 stycken år 2010 till över 500 styck förra året.

– Vi har inte hängt med, säger Hans Österman som är chef för Barn och familj på socialförvaltningen i Alvesta.

Nyligen sökte förvaltningen fem nya socialsekreterare. Det hade budgeten utrymme för. Annonsen låg ute i tre veckor, fram till 23 oktober.

– Vi fick noll respons från behöriga socialsekreterare, säger Hans Österman.

Nya lagkrav gör att de som utreder barn måste vara utbildade socionomer.

Det är huggsexa om studenter som håller på att bli klara med utbildningen. Och att jobba med barnutredningar på en kommun lockar inte längre. Det är för tungt.

Socialtjänster i landet håller på att tömmas på kompetent personal, säger Hans Österman.

Inspektionen för vård och omsorg genomförde under sommaren en gransking av socialtjänsten i Tingsryds kommun. Där framkom en rad brister som bland annat hänger ihop med hög arbetsbelastning.

Ansvarig chef, Ragnhild Olsson på Individ- och familj, säger till P4 Kronoberg att anmälningarna ökar mer än socialtjänstens resurser.

– Vi kan kanske kan komma ikapp nästa år när det gäller personalresurser, säger hon.

I Uppvidinge har personalstyrkan som jobbar med orosanmälningar och barnutredningar ökat från fyra till sju personer. Nästan en fördubbling. Men antalet utredningar och orosanmälningar har ökat mycket mer.

Anmälningarna har ökat från cirka 25 stycken per år för några år sedan till drygt 200 i dag. Antalet utredningar har ökat från cirka 10 per år till runt 100 förra året och i år.

Även om antalet personal ökar så menar flera chefer P4 Kronoberg pratat med att utredningarna samtidigt blivit mer tidsödande. Det är större lagkrav och dokumentationen har blivit mer omfattande.

En utredning tar i dag ofta längre tid att genomföra jämfört med hur det såg ut för fem år sedan.

Läs: Rekordmånga barn anmäls till socialtjänsten.

I Älmhult har antalet utredningar ökat med cirka 20 procent på fem år. Antalet anmälningar har ökat med cirka 80 procent.

Men där har personalstyrkan ökat ungefär lika mycket. För fem år sedan var det fyra anställda, i dag är det sex stycken.

– Nästa år är vi åtta stycken, säger Jenny Smedberg som är chef på Individ och familj på kommunen.

I år har en delvis ny faktor kommit att spela stor roll för arbetsbördan. Antalet ensamkommande flyktingbarn, som automatiskt blir barnavårdsutredningar, ökat drastiskt i landet. Det handlar om mångdubbelt fler än året innan - som även det var ett rekordår.

Denna utveckling ses även i länet. I bland annat Växjö och Älmhult utgör ensamkommande flyktingbarn är stor del av ökningen i antalet utredningar.

– Vi har haft fem ensamkommande i veckan i snitt ett tag under hösten. Det är väldigt många, säger Jenny Smedberg.

Läs: Alla siffror finns redovisade här.

I Lessebo och Uppvidinge, som relativt sett tagit emot mest flyktingbarn i länet, antas ensamkommande flyktingbarn spela ännu större roll för socialsekreterarnas arbetsbörda. Den utvecklingen blir troligen bromsad nu i och med regeringens skärpning av vilka som får komma in i landet.

P4 Kronoberg har bett alla kommuner lämna siffror för i år. Dessa har vi sedan gjort en prognos av. Men där blir det troligen en uppjustering när året är slut på grund av den stora mängden ensamkommande flyktingbarn.

Siffran för antal öppnade barnavårdsutredningar kommer alltså troligen att bli högre än vår redan höga prognos.

Nu svarade två av åtta kommuner att resurserna hängt med. När de slutgiltiga siffrorna för antalet utredningar i år kommer är det mer troligt att ingen kommun hängt med i utvecklingen sett till personalresurser.

Arbetsmiljöverket genomför just nu en granskning av den sociala barn- och ungdomsvården i landets olika socialförvaltningar. Regeringen har tillsatt en nationell samordnare, Cecilia Grefve, eftersom läget är ansträngt.

Ta kontakt med reportern här - även anonymt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".