Monica Widnemark vid ett tidigare tillfälle. Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio
Monica Widnemark vid ett tidigare tillfälle. Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio
Kronoberg/Sverige

Uppvidinge och Lessebo vädjar om hjälp

Monica Widnemark (S): "Vi klarar inte situationen"
0:55 min

Sex kommuner i landet, däribland Uppvidinge och Lessebo, ber regeringen om hjälp att klara det hårda trycket från asylsökande. "Situationen är ohållbar", skriver de i ett öppet brev.

Svårigheter att rekrytera personal till skola och socialtjänst och en hård press på den personal som arbetar. I ett öppet brev till regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, beskriver sex kommuner ett mycket ansträngt läge efter att ha tagit emot många asylsökande på kort tid.

"Situationen är ohållbar", skriver representanter från Hultsfred, Filipstad, Ljusnarsberg, Laxå, Uppvidinge och Lessebo i uppropet som SVT Nyheter tagit del av.

– Det måste fördelas bättre mellan kommunerna. Den omfördelning som regeringen talat om handlar ju bara om nyanlända, inte om de asylsökande och det är det som är den stora frågan för oss, säger Ewa-Leena Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Ljusnarsberg och en av undertecknarna, till SVT.

Vågar inte bygga

Att fördela de asylsökande jämnare mellan kommunerna är ett av huvudkraven i det öppna brevet, som överlämnas till regeringen och SKL i nästa vecka. Men problemen är flera.

– Vi vill bygga fler lägenheter och skolor men vi vågar inte. För vad händer med de lägenheterna om kanske tre år när många av flyktingarna kanske flyttat till andra orter i landet? Då står vi där med Svarte Petter igen precis som vi gjorde när vi byggde i miljonprogrammet och sedan fick riva många hus, säger kristdemokraten Bo Rudolfsson, kommunstyrelsens ordförande i Laxå, till Nerikes Allehanda.

Vill ha garantier

Han tillägger att Laxå inte har någonting emot att ta emot flyktingar, det ingår i det ansvar som en kommun har. Men han efterfrågar att kommuner ska få någon form av garantier för att våga bygga bostäder och skolor.

– Om det byggs 100 lägenheter i Örebro så är det inget problem. Dom blir uthyrda direkt när någon flyttar. Men bygger vi 20 lägenheter i Laxå så riskerar vi att stå med tomma lägenheter. Det har vi inte råd med, säger Bo Rudolfsson till tidningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".