Rektor Ann-Britt Åhslund Sandell blickar framåt.
Rektor Ann-Britt Åhslund Sandell. Foto: Anneli Koskinen/Sveriges Radio
VÄGEN IN

40 nya elever på drygt ett år

"Vi började beställa bänkar och stolar"
1:11 min

Igår slog kommunerna i Lessebo och Uppvidinge larm om att de inte klarar av att ta emot fler flyktingar. En av verksamheterna som påverkas är skolan. Lustigkulla skola i Kosta fick 40 nya elever på drygt ett år, och det blev en jakt efter lärare och skolbänkar.

Det stora flyktingmottagandet har satt stor press på verksamheterna i kommunerna, enligt kommunalråden. På Lustigkulla skola blev det brist på både lärare och skolbänkar.

Vi började beställa bänkar och stolar och tänkte efter hur klassrummen kunde organiseras och vi sa till politikerna att vi behövde mer plats.

Det var under förra hösten som det kom flest nya elever samtidigt, 30 stycken på bara två månader. Det blev en stor utmaning för skolan. En av de lärare som anställdes var Emil Lindberg, och nu så här ett år senare när de tagit sig igenom svårigheterna ser han stora framsteg hos eleverna:

– Man blir så glad när de börjar läsa, och de blir själva glada. Varje dag lär man sig lite.

Sedra Salman är en av eleverna som kom ny till skolan för ungefär ett år sen. Då kunde hon ingen svenska, men det är annorlunda nu.

– Nu kan jag svenska, jag förstår vad min lärare säger.

#VÄGENIN: Har du kommit till Sverige från ett annat land? Hur var din väg in i det svenska samhället? Använd hashtaggen #vägenin på sociala medier.

Mer om Vägen in

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".