Ragnar Lindberg (ordf barn- o utbild), Magnus Borg (förstelärare)
Ragnar Lindberg och Magnus Borg. Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio.
Vägen in

151 nyanlända elever till Lessebo senaste året

"Bitvis var det kaos"
2:07 min

Sedan årskiftet har det kommit 151 nyanlända elever till skolverksamheten i Lessebo. Det motsvarar ungefär en ny skola av elever. Och det har inneburit utmaningar för Lessebo kommun. 

Ragnar Lindberg är ordförande för barn- och utbildningsnämnden i Lessebo. Han berättar om de barn som anlänt till kommunen.  

– Det har kommit väldigt många det senaste året. Dagsnoteringen är 151. Och i lilla Lessebo innebär det minst en skola till som vi har fått, men inte planerat för. 

– Och det ställer ju krav på oss givetvis. Finns det lärare? Finns det huvudmän? Det är lite kärvt för tillfället. Men vi kommer att fixa det. För vi har fantastiska pedagoger och god stämning. Men det kan inte fortsätta så här. Vi behöver fler lokaler och mer personal. Det är det viktigaste. 

Förstaläraren: "Bitvis var det kaos"

Magnus Borg är förstalärare på Bikupan. Han menar att, trots det stora tillskottet av nyanlända elever, gått att reda ut på ett bra sätt.

– Men förra året var det hårt tryck. Många kom samtidigt. Vi var inte personaltäta nog. Vi var trångbodda då och vi hann inte ta hand om eleverna. Bitvis var det kaos, säger Magnus Borg och fortsätter:

– Men vi har organiserat det bättre nu. Vi har en organisation som fungerar kring de nyanlända eleverna, säger Magnus Borg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".