Barn som spelar fotboll i Alstermo IF. Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio
1 av 2
Barn som spelar fotboll i Alstermo IF. Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio
Jonas Blomqvist på Smålandsidrotten
2 av 2
Jonas Blomqvist på Smålandsidrotten. Foto: Anneli Koskinen/Sveriges Radio
Vägen in

Idrotten en viktig aktör i integrationen

"Man får en chans att komma in i ett sammanhang"
1:19 min

Den här veckan har vi pratat mycket om integration i vår satsning Vägen in. Och idrotten är en viktig aktör. I år har Smålandsidrotten fått runt 800 000 kronor från regeringen för att jobba med integration.

– Man får en chans att komma in i ett sammanhang, och det vi vill är att föreningar får hjälp och stöttning i att skapa möten. Det är en fantastisk möjlighet för människor att hitta vänner och ett sammanhang och på så sätt komma in i samhället, säger Jonas Blomqvist på Smålandsidrotten.

Och intresset för att jobba med integration och ta del av de här pengarna har varit stort bland de tre smålandslänen. Ungefär 50 föreningar har hittills sökt bidrag för olika typer av projekt.

Skapar möjligheter för föreningarna

Det kan vara klubbar på landsbygden där det finns ett asylboende och man behöver mer resurser för att kunna engagera fler, eller föreningar som vill satsa mer på nyanlända tjejer. Jonas Blomqvist säger att det också är en bra möjlighet att få in fler medlemmar till klubbarna:

– Vi vet i dag att vi tappar många barn och ungdomar inom idrotten. Och situationen i dag när det kommer många nya skapar ju möjligheter för föreningar att få nya medlemmar och aktiva ledare och personer till styrelserna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".