Benny, Marika och lilla Zarah Holgersson.
1 av 3
Benny, Marika och lilla Zarah Holgersson. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
Listor över strömavbrott som ska skickas med i anmälningarna till energimarknadsinspektionen.
2 av 3
Listor över strömavbrott som ska skickas med i anmälningarna till energimarknadsinspektionen.
Strömavbrott loggade tack vare larmsystemet som familjen har kopplat till mobilen.
3 av 3
Strömavbrott loggade tack vare larmsystemet som familjen har kopplat till mobilen. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
Tingsryd

Eluppror i Tingsryd lockar många att anmäla Kraftringen

"Från fredag klockan 06.11 till lördag 11.08 hade vi 32 strömavbrott"
2:40 min

I byarna utanför Tingsryd har folk tagit saken i egna händer för att anmäla elbolaget Kraftringen. Många namn har samlats in och ilskan över alla oförklarliga strömavbrott är stor.

Benny och Marika Holgersson i Djuramåla har på kort tid samlat in många namnunderskifter från frusterade bybor runt omkring. Anmälningar som snart ska skickas in till Energimarknadsinspektionen.

Namninsamlingen har gått över förväntan, säger de. 

– Det är flera grannar som kommit hem till oss och vill ha papper och hjälpa till på sitt lilla vis och det har resulterat i mycket fler namnunderskrifter än vad vi planerat från början, säger Marika Holgersson.

Förra veckan hade de 47 namnunderskrifter och till energimarknadsinspektionen skickar de också loggor över alla korta strömavbrott. Genom sitt larm i huset, kan de via en app se exakt när strömmen gick och kom tillbaka.

– Från fredag klockan 06.11 till lördag 11.08 hade vi 32 strömavbrott, säger Marika Holgersson.

Kraftringen säger att man i januari kommer att se över sin investeringsplan för att eventuellt prioritera om vilka områden som ska få sina ledningar vädersäkrade. Djuramåla och Elsemåla ligger först 2019.

– Naturligtvis får vi titta på de här områdena, i januari kommer vi att göra en ny analys av avbrotten och då kommer vi också att titta över den här tidplanen som en effekt av det, säger Melinda Frigyesi Ahlström, kommunikationschef på Kraftringen. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".