Zsuzanna Bene med julbakat i handen.
Zsuzanna Bene. Foto: Jonatan Bergman/Sveriges Radio
Vägen in

Sociala företag en väg in i samhället

"Det var först väldigt svårt och man blev deprimerad"
0:52 min

En väg för utlandsfödda in i det svenska samhället kan vara genom de sociala företagen. P4 Kronoberg har besökt Macken som startade i liten skala i Växjö och som vuxit så mycket att till och med Sveriges Televisions Tom Alandh gjort en dokumentär om dem.

Macken har under ett drygt decennium varit ett integrationsprojekt och nu sprids modellen ilandet.

Ett socialt företag som vägen in - hur funkar det?

– Vi sysslar med allt från cykelverkstad till skrädderi till loppis och vi hjälper också de som vill starta företag och där kombinerar vi att man jobbar med ett yrke samtidigt som man pratar svenska och umgås i det svenska samhället.

Att språket är viktigt för integrationen är något som en av Mackens anställda, Zsuzanna Bene, håller med om när hon beskriver sin väg in i det svenska samhället:

– Det var först väldigt svårt och man blev deprimerad, jag hade ju en akademisk utbildning men kunde inte prata svenska efter tre år, men sedan så hittade jag en kurs och då började jag prata svenska.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".