1 av 4
Flerfamiljhus
2 av 4
Fasaden till ett av husen. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
Inne i en av lägenheterna.
3 av 4
Inne i en av lägenheterna. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
Lea Theander från Älghult med Maher Shalil. Lena försöker hjälpa och är vansinnig över att fastighetsägaren skiter i människorna här.
4 av 4
Lena Theander från Älghult med Maher Shalil. Lena försöker hjälpa och är vansinnig över att fastighetsägaren skiter i människorna här.
Lyssnartips

Här lever runt 50 familjer utan el och varmvatten

Följ med vår reporter in i husen
4:43 min

Inget varmvatten, ingen el eller värme på flera dagar. Runt 50 flyktingfamiljer, varav många små barn, har levt under miserabla former i flera dagar i tre flerfamiljshus i Älghult i Uppvidinge kommun. Vår reporter på plats beskriver läget som kaotiskt. 

Denna nyhet fick vi genom ett lyssnartips. Tipstelefon: 0470-10700, nyheter.kronoberg@sverigesradio.se, P4 Kronobergs publiknätverk.

Det är kallt och familjerna kan inte duscha. Det rör sig om 30 lägenheter totalt.

– Det är alldeles bedrövligt, folk ska inte behöva ha det på det här sättet utan man ska kunna känna sig trygg och säker om man kommit hit, och man ska ha värme och vatten, det är det minsta man kan begära, säger Lena Theander från Älghult.

Du och din man har försökt få tag på fastighetsägaren - hur gick det?

– Det gick inget vidare, han slängde på luren och var inte intresserad av att prata.

– Man blir bara ledsen och förbannad över att folk ska behöva ha det såhär, säger Lena Theander.

P4 Kronoberg har sökt fastighetsägaren.

Migrationsverket ska inte ha fått några signaler om att det var problem i flerfamiljshusen i Älghult förrän igår. Det säger Jan Ekdahl, sektionschef, och kallar situationen för oacceptabel.

– Det är fullkomligt oacceptabelt, såhär får det naturligtvis inte vara, säger Jan Ekdahl, sektionschef på Migrationsverket. 

– Vi fick information om att det här problemet skulle vara fixat under gårdagen och fick i dag veta att det inte var det så vi har folk på plats just nu, säger Ekdahl.

– Antingen kan man lösa problemet där och nu med fastighetsägaren eller så kommer vi tillkalla vvs-jour.

Vad är din bedömning av hur det varit den senaste månade i de här husen?

– Det har jag ingen uppfattning om, vi har inte fått några signaler om att det inte skulle fungera förrän häromdagen, så vitt jag förstår.

Så ni fick inte reda på det här förrän igår?

– Inte som jag känner till, nej. 

Hur kan ni hyra av en fastighetsägare som inte ser till att de boende har värme och varmvatten?

– Detta är inte bra, som jag förstod det är det alldeles nya fastighetsägare, det är det jag känner till om dem i nuläget.

Gör ni en koll annars av vad det är för typ av folk ni hyr av?

– Ja, det försöker vi naturligtvis göra, när en ny fastighetsägare som köper en fastighet dyker upp så träffar vi dem, och det har gjorts, och allting ser bra ut, och sedan händer det här och det är naturligtvis inte bra, säger Jan Ekdahl. 

Intervjun med Jan Ekdahl hör du i sin helhet här.

I videon ovan kan du följa med vår reporter in i en av lägenheterna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".