Full fart på  ytterväggslinan
1 av 2
Här görs ytterväggar på Ekeforshus i Åseda. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
Tre personer på Ekeforshus
2 av 2
Kalle Malmström, Camilla Rosenius och Peter Bosson i Ekeforshus fabrik i Åseda. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
Åseda

Ekeforshus i Åseda fördubblat på ett år

"40 nyanställda under året"
3:27 min

Efter några svåra år är det nu rejält uppåt i trähusbranschen. På Ekeforshus i Åseda, som är en del av Anebyhusgruppen, har verksamheten i stort sett fördubblats det senaste året.

– Det har varit jätteroligt och utvecklande att jobba här och nu är det full fart, det händer saker hela tiden, säger Kalle Malmström som har jobbat på Ekeforshus fabrik i två och ett halvt år.

Peter Bosson, Anebyhusgruppens VD, säger att Ekeforshus i princip är dubbelt så stora i dag jämfört med för ett år sedan. Det gäller både ytor, byggnader och personal.

2008 varslade Ekeforshus om uppsägningar och då hade företaget totalt cirka 55 anställda. I dag är man omkring 115.

Det är full fart på verksamheten nu

– Det går verkligen på högtryck. Vi producerar två hus om dagen mot ett hus om dagen för ett år sedan. Och för 2016 ska vi totalt upp på 680 hus, så det är en fortsatt ökning.

– Arbetskraften blir en bristvara framöver, så parallellt med att vi rekryterar arbetar vi mer och mer mot robotsidan. Då blir det ju också en del för kroppen dåliga jobb som vi plockar bort, säger Peter Bosson.

Det som främst går bra nu är radhus till medelstora bostadsrättsföreningar.  

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".