Charlotta Svanberg (S)
Charlotta Svanberg (S). Foto: Anton Yngvesson/Sveriges Radio
Kronoberg

Region Kronoberg svarar på kritiken om långa operationsköer

"Vi räknar med att ha kommit ikapp i början av 2017"
0:59 min

Bristen på narkossköterskor på Centrallasarettet i Växjö gör att runt 500 personer nu väntat längre än 90 dagar, som är gränsen för vårdgarantin, på sin operation. Nu svarar Region Kronoberg på kritiken.

Charlotta Svanberg (S) ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Kronoberg Växjö säger att det är många åtgärder på gång just nu för att komma tillrätta med bemanningsproblemet. Men det kommer att ta tid.

– Dels försöker vi rekrytera nya narkossköterska men de måste ju gå bredvid ett tag. Dels har vi inne hyrpersonal samtidigt som vi försöker erbjuda fler att utbilda sig till specialsjuksköterskor på det här området, säger Charlotta Svanberg (S).

Charlotta Svanberg säger också att de för samtal med de sköterskor som jobbar inom regionen nu.

– Vi pratar om hur vi kan bli en bättre arbetsgivare så att de ska vilja stanna kvar och fortsätta utveckla vår verksamhet, säger hon.

När kommer ni vara fullt bemannade?

– Om alla de här planerna som vi har igång nu går i lås så blir det senvåren 2016. Sen kommer det en semester och då går vi verkligen ner i operationskapacitet. Men vi räknar med att ha kommit ikapp kön i början av 2017, säger Charlotta Svanberg (S).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".