Foto: Klearchos Kapoutsis/Flickr Creative Commons
Foto: Klearchos Kapoutsis/Flickr Creative Commons CC-BY-SA
Växjö

Het debatt om fyrverkerier i Växjö

"Det är inte fyrverkerierna som är problemet"
1:21 min

Efter helgens raketskjutande på Araby går debattens vågor höga i Växjö om fyrverkerier. Och flera matkedjor har sedan år tillbaka slutat sälja.

På Citygross säljs inte längre raketer. Bengt Svensson, butikschef i Växjö, säger att det beror på att man har så många djurägare som kunder.

– Vi vet ju att många husdjur är rädda för smällarna och vi vill sälja till våra kunder och missnöjda kunder klagar ju bara och och då har vi lyssnat på våra kunder, säger Bengt Svensson.

Den här tiden på året går debattens vågor alltid höga om fyrverkerier och raketskjutandet och många matkedjor har alltså slutat med försäljningen.

Ica Maxi-butikerna i Sverige tog ett gemensamt beslut för åtta år sedan att alla butiker skulle sluta med försäljningen.

– Vi tog beslutet av respekt för människor, husdjur och miljön, säger Johan Herdeby, butikschef på Ica Maxi i Växjö.

– Och med tanke på det som hände på Araby i helgen, så underbygger det beslutet ännu mer, fortsätter han.

I Växjö är det bara tillåtet att skjuta på nyårsafton och några andra aftnar, men helgens ohejdade skjutande på bland annat Arabyområdet får nu ledande politiker i Växjö att prata om fyrverkeriförbud och att försöka få bort reklamskyltarna på gatorna kring försäljningsställena.  

Men Tony Rees på Svea Fireworks på Smedjegatan i Växjö, som också blev bestulen på en massa fyrverkerier i en container nyligen, och som dessutom själv bott på Arabyområdet, tycker att det är att göra det enkelt för sig att "skylla" på fyrverkerierna.

– Alla som jag pratat med säger att det inte är fyrverkerierna som är problemet utan det är väldigt oroligt på området överhuvudtaget och fyrverkerier är bara något man vill sträcka sig efter nu för det ska se lätt ut, säger han. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".