Le Carlsson är besiktningsman på länsstyrelsen fördrar övervakning i skogen. FOTO: Lars-Peter Hielle
1 av 4
Le Carlsson är besiktningsman på länsstyrelsen och föredrar övervakning i skogen. Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
Ovanför kniven syns det nytrampade lospåret. FOTO Lars-Peter Hielle/ P4 Kronoberg
2 av 4
Ovanför kniven syns det nytrampade lospåret. Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
Mellan 10-20 sådana kameror vill Länsstyrelsen i Kronoberg ha. FOTO: Lars-Peter Hielle
3 av 4
Mellan tio och 20 sådana här kameror vill länsstyrelsen i Kronoberg ha. Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
Ett lodjur fångat på bild.
4 av 4
Ett lodjur fångat på bild. Foto från NÖ Blekinge
Kronoberg

De vill kameraövervaka lodjur

"Åtelkameror ska hjälpa till att se över beståndet"
1:18 min

Länsstyrelsen i Kronoberg kommer den här månaden att skicka in en ansökan om att få sätta upp lagliga kameror för att övervaka lodjursbeståndet i länet. Hittills har man förlitat sig på snöspårning och folk som sett lodjur samt information från kameror som inte har tillstånd.

Film: Följ med till Blekinge där kameror redan satts upp.

Nu vill Länsstyrelsen Kronoberg köpa in mellan tio och 20 kameror för att övervaka lodjuren i länet. Det är för snöfattiga vintrar som är ett av problemen.

– Det gör vi för att den metodik som vi ska använda för lodjursföryngringar inte funkar i södra Sverige när det är så ont om snö, säger Per Ekerholm som är naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.  

Länsstyrelsen behöver ha koll på hur många lodjursmammor med ungar som finns i Kronobergs län och därför vill man nu sätta upp åtelkameror i områden där man brukar se lo.

I det södra rovdjursförvaltningsområdet är miniminivån satt till 18,5 föryngringar innan Naturvårdsverket kan fatta beslut om licensjakt för att skydda tamboskap och vilt. Förra året säkrades 17,5 föryngringar. I Kronoberg säkrade man två föryngringar förra året.

I grannlänen finns redan åtelkameror för att ha koll på lodjuren. I Kronobergs län får länsstyrelsen istället bland annat förlita sig på att folk tipsar när man ser lodjur, men också genom hitta spår i snön. Men det finns också ett stort antal kameror utan tillstånd i Sverige. Sådana tips har också kommit in till länsstyrelsen i Kronoberg.

– När man diskuterar en lagändring så har man redan uppnått en situation som gör den nuvarande situationen svårhanterlig. Det finns väldigt många kameror idag som sitter uppe olagligt och den informationen som man får från dem är värdefull.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".