Haverikommisionen utreder vindkraftsraset. Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio
Haverikommisionen utreder vindkraftsraset. Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio
Vetlanda

Därför rasade vindkraftverket

Peter Zachrisson: Bultförbandet har gått av
1:32 min

En preliminärrapport pekar på att det var ett fel i ett bultförband som gjorde att ett vindkraftverk i Lemnhult utanför Vetlanda välte på julafton.

Det var på julafton som ett över 180 meter högt vindkraftverk i Lemnhult utanför Vetlanda välte och föll till marken.

Nu har den danska tillverkaren Vestas kommit med en delrapport om vad som kan ha orsakat olyckan. Preliminärrapporten visar att det har varit fel på ett bultförband mellan första och andra tornsektionen. Bultarna har skickats för undersökning på ett metallurgiskt laboratorium, men inget tyder på att det ska ha varit fel på själva bultarna, skriver Vestas kommunikationschef, Michael Zarin i ett pressmedelande.

Peter Zachrisson, vd för Stena Renewable som driver vindparken i Lemnhult, berättar att man har konstaterat att verket gått av mellan andra och första torndelen, men att man utreder vidare för att hitta exakt vad som blivit fel. 

– Orsaken till att det har hänt vet vi inte i dag. Utredningen får fortgå, vi vet vad som orsakat att verket har fallit, men vi vet inte vad grundproblemet till det är, säger Peter Zachrisson. 

Parken med 32 verk står nu stilla i väntan på att utredningen ska bli färdigt. Företaget tror inte att det finns risk att fler verk havererar.

– Nej, den risken finns inte. Vi har en procedur för att se till ta att vi kan få dem i drift och för att säkerställa att vi inte råkar ut för samma problem, säger Peter Zachrisson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".