Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Alvesta

Kräver papperen på bordet om plötsligt politikeravhopp i Alvesta

Publicerat torsdag 7 januari 2016 kl 05.36
"Oerhört allvarligt om revisionen utsatts för påtryckningar"
(1:24 min)
Revisorn Börje Nielsen.
Börge Nielsen (V) vid ett tidigare tillfälle. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio.

Fyra politiska partier i Alvesta kräver nu papperen på bordet vad gäller ordföranden i kommunrevisionens plötsliga avhopp i början av förra året.

Enligt de fyra partierna finns starka misstankar om att revisionen utsatts för påtryckningar.

– Det verkar som om revisionen varit utsatt för påtryckningar och vi vill ha besked om det förekommit något sådant, säger Börge Nielsen (V).

– Det är oerhört allvarligt om revisionen utsatts för påtryckningar för det är ju revisionen som ska granska om kommunens verksamhet bedrivs på ett ändamålsenligt sätt, fortsätter Börge Nielsen.

Bakgrunden till turbulensen är bland annat ett hemligstämplat brev från kommunchefen Kristiina Kosunen Eriksson där hon ska ha haft synpunkter på den nyvalda kommunrevisionen och dess ordförande och skriver att det finns skäl för "polisanmälan för trolöshet mot huvudman".

Börge Nielsen berättar att det grundar sig i att de helt nyvalda politikerna i revisionen vid årsskiftet bestämde sig för att, efter många år, tillfälligt byta revisionsfirma som ska hjälpa till med granskningarna. Något kommunchefen tyckte till om.

– Ja, man tyckte att kommunrevisionen gjorde en felaktig upphandling av en tillfällig tjänst från KPMG och det var då det riktades som vi uppfattade hot mot revisionen, och vi vill ha besked om vad som låg bakom detta, för det var väldigt märkligt hur den nyvalde ordföranden manövrerades bort, säger Börge Nielsen.

Genom att nu begära ut kommunchefens brev om "polisanmälan" ur kommunens diarium hoppas de fyra partierna - Liberalerna, Vänsterpartiet, Alvesta-alternativet och Kristdemokraterna få mer kött på benen om vad som hänt och varför.   

Vad var det som gjorde att den nyvalda moderata ordföranden plötsligt och oväntat hoppade av sitt uppdrag efter bara ett par månader? Framför allt
om det förekommit påtryckningar på revisionen är det mycket allvarligt och en olustigt historia, säger Börge Nielsen, som själv varit kommunrevisor i Alvesta i många år.

– Det får inte överhuvudtaget förekomma påtryckningar på revisionen, säger han. 

Kommunchefen har sagt nej till att lämna ut brevet till politikerna, med hänvisning till att det är arbetsmaterial och ingen allmän handling. Hon vill inte svara på P4 Kronobergs frågor i en bandad intervju. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".