Pelle Eckerström på Växjö trafikutbildning märker att intresset för att ta automatkörkort har ökat. Han är glad över att fler personer på så sätt får en större frihet i vardagen
Pelle Eckerström på Växjö trafikutbildning märker att intresset för att ta automatkörkort har ökat. Han är glad över att fler personer på så sätt får en större frihet i vardagen. Foto: Lars-peter Hielle

Automatväxlat sätter fler elever bakom ratten

"Allt fler skaffar automatkörkort"
1:11 min

Körlektionerna utan manuell växellåda ger fler elever möjlighet att ta körkort. Det senaste året har Växjö trafikutbildning fått många förfrågningar om automatkörkort från nya målgrupper. Ett intresse som glädjer körskolan.

Statistik från Trafikverket visar att antalet uppkörningar med automatväxlade bilar har fördubblats på två år, vilket också betyder att fler körskoleelever tar automatkörkort.

– Vi får mer och mer förfrågningar hela tiden och har erbjudit detta i fem eller sex år. Det ökar stadigt, säger Pelle Eckerström, körskollärare på Växjö trafikutbildning.

Han upplever en speciell ökning av förfrågningar bland utlandsfödda kvinnor, men också från personer med funktionsnedsättningar som tidigare har haft svårt att ta körkort. Då är bilen specialombygd och kan köras med bara händerna.

– För dem är det en enorm frihet att inte behöva förlita sig på föräldrar och kunna ta sin egen bil för att åka en sväng och hälsa på kompisar.

Hur känns det att möjligheterna har förändrats?

– Det känns mycket skönt i hjärtat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".