Ronja Ottosson, ordförande i ungdomsjouren Amino.
Ronja Ottosson, ordförande. Foto: Anton Söderberg.
Växjö

Ungdomsjouren: "Många tjejer skuldbelägger sig själva"

"Frustrerande att debatten kommit igång först nu."
2:03 min

Debatten om mäns sexuella trakasserier mot kvinnor går vidare. Men tafsandet, blickarna och de kränkande orden är inget nytt. Många tjejer skuldbelägger också sig själva fastän ansvaret inte är deras, berättar ungdomsjouren Amino i Växjö.

I Växjö möter ungdomsjouren Amino dagligen tjejer som utsatts för sexuella övergrepp och trakasserier både i offentliga miljöer och av personer i sin närhet.

Ordföranden Ronja Ottosson poängterar att problemet inte är något nytt, trots att de rapporterade övergreppen i Köln, Malmö, Stockholm och på Larmtorget i Kalmar lett till att debatten växt.

– På ungdomsjouren vet vi att det här är ett problem som varken har ökat eller minskat, utan är konstant. Därför är det frustrerande att det här debatten kommit igång först nu, säger hon.

Att blickarna, tafsandet och de kränkande orden bara skulle vara något som sker på fester eller ute på krogen, håller hon inte heller med om.

– Genom de personer vi får i kontakt med märker vi att det är inget som situationsstyrt. Sexuella övergrepp sker överallt, säger Ronja Ottosson.

Ungdomsjouren jobbar med att stötta unga tjejer som blivit utsatta och uppmuntra dem att berätta om övergreppen för närstående.

"Som samhället ser ut i dag måste man skydda sig som tjej, men det egentligen är inte där ansvaret ska ligga."

Nästa steg är att polisanmäla det som hänt. Men det är ofta ett stort steg eftersom många tjejer ger sig själva skulden för det som hänt.

– Jag tror att man har lärt sig att om jag blir utsatt beror det på mitt eget beteende, att jag var för full, eller att jag var i ett otryggt sammanhang, och då ligger ansvaret på mig, säger Ronja Ottosson.

– Som samhället ser ut i dag måste man skydda sig som tjej, men det egentligen är inte där ansvaret ska ligga, fortätter hon.

Den långsiktiga lösningen handlar om tidigt utbilda om bemötande och jämställdhet i skolan. Men att bemöta de vardagliga trakasserierna är svårt eftersom det sker på så många olika nivåer i samhållet, förklarar Ronja Ottosson.

– Det finns ett väldigt stort mörkertal och det är extremt vanligt. Alla mina kompisar har blivit utsatta någon gång och jag har blivit utsatt.

Hon menar att det början i skolåldern när en ung kille ger sig på en ung tjej, slår dem eller och drar dem i håret, och tjejerna får höra att "Det är hans sätt att visa sin uppskattning, han tycker bara om dig".

– Redan där får man ju lära sig att det är något som killar har rätt till och något som du som tjej måste förhålla dig till, säger Ronja Ottosson.

Linnéuniversitetets forskare Cecilia Kjellgren är expert på unga och sexuella övergrepp. Hon säger att några personer i en grupp oftast tar initiativet och de andra följer efter och triggar varandra. Fastän de ångrar sig och mår dåligt efteråt.

– Individerna som ingår i ett sådant här gäng har oftast inte snackat ihop sig om det här, utan det är några som tar initiativet och andra hänger på. Sedan kan några i gruppen känna obehag för det som hände efteråt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".