Växjöbostäders försäljningar

Styrelsebesked: 2000 lägenheter ska säljas

En femtedel av allmännyttas bostäder i Växjö ska säljas. Det står klart efter ett beslut i Växjöbostäder styrelse. Totalt gäller försäljningen drygt 2000 av bostadsbolagets hyreslägenheter.

LISTA: Hyresrätterna som säljs.

Innan försäljningarna kan genomföras i höst, ska beslutet godkännas av kommunfullmäktige och styrelsen för Växjö kommunföretag, VKAB.

Enligt Per Schöldberg (C) som sitter i Växjöbostäders styrelse, är bolaget för dominanta på hyresmarknaden. 

– Intresset för Växjö är stort. Vi ser gärna att fler aktörer är med och bygger och förvaltar bostäder i Växjö. Genom att sälja skapar vi förutsättningar för Växjöbostäder att bygga fler nya bostäder med fortsatt god ekonomi i bolaget, säger han.

Betyder detta att hyrorna kommer att höjas?

– Det kommer inte att leda till högre hyror. Hyresregleringen styr, så det spelar ingen roll om allmänheten eller privata äger, säger han till P4 Kronoberg.

Socialdemokraterna i Växjö protesterar mot beslutet. Åsa Karlsson Björkmarker (S) är rädd för att framtida privata hyresvärdar kommer att spara in på underhåll för att maximera vinsten.

Den 18, 20 eller 27 januari håller Växjöbostäder informationsmöten på sitt kundcenter för hyresgäster som har frågor om beslutet och försäljningarna.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".