Öresundståg
Öresundstågen får köra till nästa station. Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio

Öresundståg tvingas köra förbi Kastrup

Tåresenärer till Kastrup från Sverige kan tvingas ta omväg
1:16 min

Den som tar tåget från Malmö till Kastrup riskerar att få ta omvägen via Tårnby station i Danmark och byta tåg där om det är förseningar i trafiken. Det beror på id-kontrollerna och kan förlänga restiden med 20 minuter

Orsaken är att det har blivit trångt på spåren på Kastrups station på grund av id-kontrollerna.

– Om man är mellan sex och nio minuter försenad från Sverige så kör tåget direkt till Tårnby som är den första stationen efter flygplatsen och sen får man ta tåget tillbaka till Kastrup, säger Tony Bispeskov som är informationschef hos den danska tågoperatören DSB.

Numera måste man byta tåg på Kastrup för att gå igenom id-kontrollen på resan till Sverige. Därför måste tågen som går lokalt från Köpenhamn till Kastrup och tågen som går från Sverige till Köpenhamn samsas på samma spår.

Om förseningen från Sverige är mindre än sex minuter eller mer än nio minuter är det inget problem utan då kan tåget stanna på Kastrup. Men om det hamnar inom den kritiska intervallen på mellan sex och nio minuter får tåget inte plats på Kastrup

Så eftersom det inte går att förutse när en försening hamnar inom den kritiska intervallen på mellan sex och nio minuter så måste den som reser från Sverige till Kastrup räkna med att det kan bli längre restid.

–  Det händer dagligen att vi får göra detta, säger Tony Bispeskov. Det händer ett par gånger dagligen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".