5-årige Neo har en nervskada som gör att han inte kan gå. Men nu har hans förskola samlat in pengar till en operation som kan hjälpa honom. Hans dröm är att kunna spela fotboll. Foto: Lars-Peter Hielle
5-årige Neo har en nervskada som gör att han inte kan gå. Men nu har hans förskola samlat in pengar till en operation som kan hjälpa honom. Hans dröm är att kunna spela fotboll. Foto: Lars-Peter Hielle
Växjö

Förskollärarnas insamling hjälper Neo till fotoperation i USA

"Man fattar inte att det är så många som vill stötta"
9:16 min

5-årige Neo i Växjö har en nervskada som gör att han inte kan gå. Hans föräldrar har hittat en läkare i USA som kan operera sonens fötter, men resan och operationen skulle kosta 100 000 kronor. Därför har Neos förskollärare startat en insamling.

Förskollärarna Anette Hansson och Anneli Blidstål som jobbar på Gullvivans förskola i Växjö har startat en insamling för 5-årige Neo. Hittills har insamlingen på Facebook fått in 30 000 kronor på bara några dygn.

Anette och Anneli är precis som Neos familj är överväldigade av alla bidrag till hans operation.

– Vi kände att vi var tvungna att göra någonting och startade en insamling på Facebook för att stötta vår goa Neo. Responsen har varit helt otrolig och vi vill tacka alla som bidragit, säger Anneli Blidstål och Anette Hansson.

Neo har en nervskada som gör att han tappar balansen när han försöker gå och tvingas krypa runt på marken med kompisarna på förskolan. Men han drömmer om att spela fotboll och springa in med bollen i målet. Något som är svårt i dag.

– Så jag ska åka till USA och operera mina fötter, så att jag kan gå, förklarar Neo.

När familjen var i Danmark för en vecka sedan fick de veta att det finns en läkare i USA som kan behandla sjukdomen med en fotoperation och hjälpa Neo att gå. 

Kostnaden för resan och operationen är runt 100 000 kronor och familjen måste betala själva eftersom vården sker utanför EU. Därför är förskolans insamling en ovärderlig hjälp på vägen.

– Vi hoppas i alla fall kunna täcka operationskostnaderna, säger Anneli Blidstål.

I slutet av mars planerar familjen att åka till USA för att operera Neos fötter.

På tisdagen träffade reportern Lars-Peter Hielle Neo, hans kompisar och förskollärarna på Gullvivan i Växjö.

Lyssna på hela intervjun ovan.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".