Vid förtäring kontakta genast giftinformationcentral står det på flaskan men den saknar uppgifter om innehållet.
Vid förtäring kontakta genast giftinformationcentral står det på flaskan, men den saknar uppgifter om innehållet. Foto Tomas LIndberg

Vallrengöring saknar information om farliga kemikalier

1:34 min

I en sportbutik i Växjö säljs flytande vallarengöring som kan vara dödlig om vätskan kommer ner i lungorna. Men det står ingenting på flaskans etikett om vilka kemikalier som finns i flaskan.

Det är ett lagkrav att det ska finnas en innehållsförteckning, säger Magnus Strand, miljö och hälsoskyddsinspektör på Växjö kommun.

Magnus Strand har kontaktat butiken för att få svar på frågan varför flaskan saknar innehållsförteckning.

– Locket till flaskan är barnsäkert och det finns en text som säger att produkten kan var dödlig och det finns en varningstriangel för synskadade, så långt är det bra, säger Magnus Strand. 

"Komplicerat regelverk"

Men det finns ingen information om vilka kemikalier som finns i flaskan. Det är en uppgift som kan vara livsviktig om man tvingas kontakta läkare eller giftcentral.  

Efter att butiken fått frågan om innehållet tog det ett dygn för personalen  att få fram svaret – isoparaffinkolväten  en petroleumbaserad produkt.

– Det här är inte helt ovanligt att det saknas information på olika produkter som säljs, säger Jörgen Rosberg på Kemikalieinspektionen.

Växjö kommun väntar nu på information från Kemikalieinspektionen.

– Regelverket när det gäller kemikalier är minst sagt komplicerat. Vad vi vet nu är att vi inte kan stoppa försäljningen, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Magnus Strand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista