Per Schöldberg (C).
Per Schöldberg (C) berättade på torsdagsmorgonen att de bostadssökande som förlorat sin plats i kön, ska få poängen tillbaka om de kan visa att de inte nåtts av de nya reglerna. Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
Växjö

Växjöbostäder återställer köpoäng – om det finns "relevans"

1:02 min

När Växjöbostäder ändrade sina regler för bostadskön fick långt ifrån alla kunder informationen om de nya kraven. Sedan dess har många personer ramlat ur kön. Men nu har bostadsbolaget beslutat att de ska få tillbaka sina köpoäng, om de kan visa att de missat regeländringen.

Våren 2014 beslutade kommunfullmäktige att Växjöbostäder skulle ändra sina köregler och kräva att alla som ville stå kvar i bostadskön skulle betala en avgift och logga in minst två gånger per år. 

I början av april skickades beslutet ut i ett massmail till alla bostadssökande, men långt ifrån alla nåddes av informationen. I slutet av maj skickades också en mailfaktura ut.

Många bostadssökande som bytt mailadress eller missade mailutskicken förlorade sedan sina köpoäng och flera års kötid. Mailfakturan skulle betalas senast 30 juni.

"Jag kan inte garantera att alla som trillat ur kön ska få tillbaka sina köpoäng. Men där det finns relevans ska de självklart få det"

På torsdagsmorgonen berättade ordföranden Per Schöldberg (C),  i P4 Kronoberg att Växjöbostäder nu beslutat att de som fått sina köpoäng raderade ska få tillbaka dem och sin plats i kön. Men då måste de kunna visa att de inte har fått mailet, eller bytt sin mailadress.

– Vi kommer att gå tillbaka och jag kan inte garantera att alla som trillat ur kön ska få tillbaka sina köpoäng. Men där det finns relevans ska de självklart få det, säger han.

Påminnelser om att betala avgiften ska framöver även skickas ut i ett brev.

– Det här problemet identifierade vi redan i höstas och det är inte rimligt att man kan trilla ur kön så snabbt. Därför har vi nu bestämt vi ska införa en påminnelse som säkrar upp, säger Per Schöldberg (C) ordförande i Växjöbostäder.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista