Pekka Pelkonen är besviken över att fyra av fem sökta yrkesutbildningar på Idé- och resurscentrum i Ljungby nästa termin aldrig får starta.
Pekka Pelkonen är besviken över att fyra av fem sökta yrkesutbildningar på Idé- och resurscentrum i Ljungby nästa termin aldrig får starta. Foto: Lars-Peter Hielle
Ljungby

Länets yrkesutbildningar fick mest nej i landet

1:19 min

Det senaste beskedet från Myndigheten för yrkeshögskolan slår hårt mot länets yrkesutbildningar. Bara fem av 28 ansökningar har fått platser och tillstånd att starta. Hos Yrkeshögskolan på Garvaren i Ljungby fick fyra av fem sökta utbildningar nej.

– Det är ovanligt lite för Kronoberg och absolut minst i hela landet. Myndigheten bedömer oss efter hur duktiga vi är på att söka utbildningar, inte efter vad vi levererar, det är lite dystert, säger Pekka Pelkonen, utbildningsledare för Yrkeshögskolan i Ljungby.

Till nästa termin hade Idé och resurscentrum, där Yrkeshögskolan ingår ansökt om fem utbildningar. Men bara en, utbildningen i hydraulikteknik fick elevpeng och tillstånd att starta från Myndigheten för yrkeshögskolan.

–  Nu blir vi av med tre utbildningar som funnits i många år: produktionsutvecklare, serviceteknik och CNC-tekniker. Sen sökte vi också en utbildning i roboteknik, men den fick vi inte heller.

I våras gick nästan alla elever som examinerades från Yrkeshögskolan rakt ut i jobb. Nu tror ledningen att de indragna utbildningarna på sikt kan hota tillgången på utbildad arbetskraft för industrin i regionen.

– Industrin och företagen som anställer våra elever får problem när det inte finns några att leverera, säger Pekka Pelkonen.

Magnus Hellgren, vd för Centrum för informationslogistik (Cil) i Ljungby är kritisk till myndighetens beslut
– Man kan faktiskt fråga sig varför det blir såhär. Det vanligaste beskedet vi får är att de har prioriterat en annan utbildning någon annanstans. I årets omgång har de redan dynamiska storstadsregionerna gått riktigt plus på utbildningsplatser, men i min värld skulle de här yrkesutbildningarna göra större nytta i de mer glesbefolkade delarna av landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista