Fredagens recept: Pulled chicken i skålar av isbergssallad med ananassalsa och chilimajonnäs.
Fredagens recept: Pulled chicken i skålar av isbergssallad med ananassalsa och chilimajonnäs. Foto: Calle Berglund
Recept

RECEPT: Pulled chicken i salladsblad

Radiokocken Anja Schauerte gästar P4-köket där hon lagar till pulled chicken i skålar av isbergssallad med ananassalsa och chilimajonnäs.

Här hittar du fler recept!

Pulled chicken i skålar av isbergssallad med ananassalsa och chilimajonnäs

"En snabblagad ”pulled chicken”. Köttet faller fint isär och får en härlig smak av alla goda kryddor. Mycket gott att servera med en ananassalsa och chilimajonnäs. Det är också gott att tillsätta en egen hemmagjord guacamole."

Ingredienser (fyra portioner)

  • 800-1000 gram kycklingfilé
  • 2 msk olivolja eller kokosolja
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk ingefära
  • 1 tsk chilipulver
  • 2 tsk torkad oregano
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 ½ msk honung
  • 2 dl vatten
  • 1 dl vitt vin

Skär kycklingfiléerna i mindre bitar. Fräs kycklingen i olivolja/kokosolja med pressad vitlök, honung och alla övriga kryddor några minuter.  Tillsätt vatten och vin. Låt småkoka i 45-60 min och tills vätskan försvunnit. Köttet ska fall isär och det är viktigt att ”arbeta” med kycklingen under tillagningen och dela köttet, så det faller isär mer och mer isär.

Servera den goda pulled chicken i ”korgar” av isbergssallad toppad med ananassalsa, färsk koriander och chilimajonnäs.

Ananassalsa

  • ½ färsk mogen ananas 
  • 1 röd paprika
  • 1/2 gurka 
  • 1 avokado
  • 1-2 tomater urkärnade och hackade i fina bitar
  • juice från lime
  • ½ rödlök eller salladslök (valfritt)
  • smaka av med salt och peppar
  • ½-1 kruka färsk koriander (beroende på hur mycket du gillar koriander. Gillar du inte koriander kan du ersätta med annan valfri örtkrydda).

Hacka alla ingredienser i små bitar och blanda. Ställ svalt innan servering.

Chilimajonnäs

"Egen majonnäs är busenkel att göra. Du behöver inte heller temperera ägget utan det fungerar fint ändå. Snabbt och enkelt. Dessutom godare att göra hemmagjorda majonnäs."

  • 1 röd chili
  • 1 ägg
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk Dijon senap
  • 1 msk tomatpuré
  • ca 2 ½ dl mycket mild olivolja 
  • ca ½ tsk salt – smaka av
  • tillsätt även 1/2 halv vitlöksklyfta om du önskar (valfritt)

Kärna ur och strimla chilin. Använd en mixerstav och mixa chili, ägg, vitvinsvinäger, senap och tomatpuré i en liten med hög behållare. Tillsätt oljan, först droppvis och sedan i en fin stråle. Smaka av med salt.

Lime mousse med färska hallon (tre till fyra små portioner)

"En mycket god, fräsch och lite syrlig limemousse med perfekt sötma från honungen.  Det här är en återkommande favoritdessert hemma hos mig."

  • 2 ½ - 3 dl naturella cashewnötter
  • juice från två stycken lime
  • 2 mogna avokador (välj avokado med lite storlek)
  • 5 msk honung eller någon annan naturlig sötning
Lägg cashewnötterna i en skål och fyll den med kall vatten. Vattnet ska med lite marginal täcka nötterna. Låt nötterna ligga i vattnet i max två timmar. Skölj dem därefter väl med vatten. Genom att blötlägga nötterna kommer vi åt näringsämnena och de blir mer lättsmälta för magen.

Använd en matberedare och mixa cashewnötterna väl i några minuter, så att det blir en slätare massa. Tillsätt därefter alla övriga ingredienser och mixa tills du har en fin moussekonsistens. Skeda upp moussen i små serveringsskålar. Ställ svalt ett par timmar och toppa med hallon vid servering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".