Jon Åkerlund nekades vård när lift saknades på hans vårdcentral. Varken han han eller hans mamma Sara Birgersdotter förstår varför.
Jon Åkerlund nekades vård när lift saknades på hans vårdcentral. Varken han han eller hans mamma Sara Birgersdotter förstår varför. Foto: Privat
Kronoberg

Vårdcentralen till Jon: "Liften är ditt ansvar"

1:09 min

Lika vård för alla gäller på landets vårdcentraler. Men när Jon Åkerlund sökte den kunde han inte få hjälp. Jon sitter i rullstol och behöver en lift för att komma upp på britsen. Men någon lift fanns inte och personalen tyckte att problemet var hans.

När 22-årige Jon Åkerlund bokade tid på sin vårdcentral så såg han och assistenten till att be personalen fixa fram en lift till besöket. Jon sitter i rullstol och behöver liften för att komma upp på undersökningsbritsen.

Men när de kom till vårdcentralen kunde han varken få vård eller hjälp.

– De hade ingen lift och assistenten blev upprörd eftersom hon sagt till både vid tidsbokningen och i kassan. Men istället för att ta ansvar för det och hitta en lösning börjar personalen säga till Jon att det är hans ansvar att välja en vårdcentral som har lift, berättar Sara Birgersdotter, mamma till Jon.

– När Jon frågade varför, sa personalen att "Annars får din pappa följa med hit och lyfta upp dig på bristen", fortsätter hon.

På vårdcentralens hemsida finns enligt henne ingen information om att de inte har liftar, eller att mottagningen inte är anpassad för personer med funktionsnedsättningar.

– Det är anmärkningsvärt, väldigt märkligt och onödigt för Jon att bli utsatt för det här.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista