Per Sandberg, förvaltningschef Arbete och välfärd
Per Sandberg, förvaltningschef Arbete och välfärd. Foto: Lena Pettersson/Sveriges Radio
Växjö

Slarv med intyg fördröjde akutärende

1:10 min

Ett läkarintyg från akutpsykiatriska kliniken kom in till Växjö kommun i början av december. Men först tre veckor senare fick rätt handläggare intyget. Kommunen håller nu på att utreda vad som gick fel.

– Det man kan säga är att ett läkarintyg kommer in till förvaltningen och dyker upp tre veckor senare hos rätt person, det är oacceptabelt, säger Per Sandberg som är förvaltningschef på Arbete och välfärd i Växjö kommun.

Ärendet handlar om en person med ett missbruk och om personen behövde vård enligt LVM. Den lagen ger möjlighet till tvångsvård, något som oftast innebär en akut åtgärd.

Men det läkarintyg som stämplades in på Växjö kommun den 1 december kom inte fram till rätt person förrän den 23 december, alltså tre veckor senare.

Kommunen håller nu på att utreda vad som gått fel. Per Sandberg säger att han vill vänta och se vad utredningen kommer fram till, men tror att det handlar om det handlar om att personalen är pressad:

– Jag tror att det är en mänsklig faktor, tyvärr. Det är en oerhört hård belastning på socialsekreterarna och vi jobbar stenhårt och då tror jag att det tyvärr kan hända så här i bland.

Vet du vad som hände med den här personen, det blev ju inget ingripande, i varje fall inom de här tre veckorna?

– Jag vet faktiskt inte det, men jag kan nog med bestämdhet säga att ingen person kom till skada för då hade jag fått det till mig långt tidigare i så fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista