Möte på Araby Park Arena
1 av 2
Runt 200 personer kom på mötet i Araby Park Arena.
Tre tjejer med många synpunkter på stödet från kommunen
2 av 2
Leyla Hassan, Ilham Abdalla och Fardowsa Mohamoud efterlyste mer stöd från kommunen under mötet.
Växjö

Fritidsgård och mer stöd på förslag från stormötet

1:29 min

Cirka 200 personer kom till stormötet på Araby Park Arena i Växjö i går kväll. Ett möte som kom till efter arabybornas frustration över stök, kriminalitet, otrygghet och inte minst raketskjutningarna kring jul.

Mötet inleddes med att polisen berättade om läget på Araby just nu och om den särskilda polissatsningen som drar i gång i slutet av februari där det utlovats betydligt fler poliser i området.

Mötets syfte var framför allt att låta arabybornas komma till tals, att deras synpunkter, förslag och önskemål skulle komma fram om vad de tycker behövs göras för att öka tryggheten. 

Och när det var dags för folk att mingla runt och ställa frågor och framföra synpunkter till polisen och kommunens politiker och tjänstemän, tog många chansen

Yasin vill ha en fritidsgård för de lite äldre ungdomarna, så att de också skulle ha någon stans att hänga på kvällarna. Och ställde frågor om det till det moderata kommunalrådet Bo Frank.


– Minns du beskedet om fritidsgård och då ni sa att det skulle komma 2016 och jag har inte fått något svar än, sa han.
– Nej, kommunen har beslutat att inte bygga någon ny fritidsgård, därför att vi har så många offentliga lokaler redan, vi har samlingslokaler, skollokaler och vi har fritidsgård redan på Centrumskolan och Araby Park Arena, svarade Bo Frank.
– Det du sa om Centrumskolan, vi har blivit äldre vi är inte välkomna där, kontrade Yasin.


Ilham Abdalla, Leila Hassan och Fardowsa Mohamoud ordnar fotboll för tjejer i arenan flera gånger i veckan. De efterlyser mer stöd från kommunen när det gäller ungdomarnas egna initiativ till aktiviteter.
– Det är ungdomarna som gör problem, men det är ungdomarna som kan lösa problemen också. Det finns många ungdomar som bor här i arabyområdet som är jättebra, säger Fardowsa Mohamoud.


– Till exempel vi tjejer har fotboll här i arenan och vi har flera tusen tjejer här med olika nationaliteter.
– Vi vill att tjejerna ska synas i det här samhället, och det som vi verkligen saknar är att kommunen stöttar oss, säger Ilham Abdalla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista