Magdalena Hellerstedt visar e-journalen för P4 Kronobergs Per Brolléus.
Magdalena Hellerstedt visar e-journalen för P4 Kronobergs Per Brolléus. Foto: Calle Berglund Foto: Calle Berglund
Kronoberg

Nu kan du hitta din journal på nätet

Med start i dag ger Region Kronoberg länets invånare möjlighet att själva följa sina vårdjournaler via hemsidan 1177.se. Tanken är att e-journalerna ska öka patienternas delaktighet i vården och informationen om vårdkedjan.

I höstas beslutade regionstyrelsen att införa journal via nätet inom Region Kronoberg. Med beslutet vill regionen att länets patienter ska bli mer delaktiga och engagerade i sin egen vård genom att själva kunna följa och få information om vårdkedjan.

– Vi erbjuder de kronobergare som vill att gå och läsa sin egen journal för att öka delaktighet och möjlighet till medansvar. Till exempel kanske man vill kolla och få bekräftat vad doktorn sagt, säger Magdalena Hellerstedt, projektledare i Region Kronoberg.  

Häften av landstingen och regionerna i landet har anslutit sig till systemet med e-journaler. I länet kan medborgarna från och med i dag se sina egna journalanteckningar på nätet från 1 januari 2015 och framåt.

E-journalerna nås med personnummer och bankID via hemsidan 1177.se. Längre fram i år kan både tidsperioden och antalet e-tjänster utökas efter beslut i regionstyrelsen.

Då kan det också gå att se provsvar, boka besök och följa remisser på hemsidan.

– En förhoppning med tjänsten är att patienterna ska kunna komma mer förberedda och ställa frågor under besöken.

Under förra året förberedes publiceringen av journalerna, men digitala journalanteckningarna har förts inom Region Kronoberg och det gamla landstinget sedan 2004.

I P4 Kronoberg testade Per Brolléus att logga in till sin journal på hemsidan för att kolla anteckningar och information. Där hittade han ett intyg som visade att han ska vara sjukskriven fram till år 2105, vilket lyckligtvis var fel.

– Det går att rätta till eventuella fel man hittar när man loggar in, det är bara att ta kontakt med mottagningen, säger Magdalena Hellerstedt.

Så kontrollerar du din journal

- Surfa in på www.1177.se

- Klicka på logga in och använd bankID på datorn eller mobilen.

- Kolla dina journalanteckningar och sköt vårdkontakter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista