I söndags utsattes två 11-åriga flickor för sexuella trakasserier i Växjö simhall. Foto: Roger Bergvik/ Sveriges Radio
1 av 2
Växjö simhall. Foto: Roger Bergvik/ Sveriges Radio
Mikael Linnander är upprörd över det som hänt hans dotter och tycker att personalen borde agerat tidigare.
2 av 2
Mikael Linnander är upprörd över det som har hänt hans dotter och tycker att personalen på Medley i Växjö borde agerat tidigare. Foto: Calle Berglund Foto: Privar
Växjö.

"Det är åt helvete att det får förekomma"

Intervjun med Mikael Linnander och Åsa Änghede, platschef på Medley.
11 min

I söndags eftermiddag blev två 11-åriga flickor antastade av ett gäng killar inne på äventyrsbadet i Växjö simhall. Nu ökar Medley, som driver simhallen bevakningen av badet för att stoppa sextrakasserierna.

– Det är åt helvete att det får förekomma, säger Mikael Linnander, pappa till en av flickorna.

Händelsen inträffade när ett gäng killar sökte kontakt med flickorna och började skvätta vatten på dem. Först bad flickorna dem att sluta och simmade därifrån. Men när de simmade in i en tunnel med vattenströmmar, stötte de ihop med killgänget igen.

– Där blev de stoppade och två av killarna tog dem på brösten och mellan benen, berättar Mikael Linnander, pappa till en av flickorna.

"Ingen ska behöva vara med om en sådan här vidrig sak på bevakade offentliga badplatser."

Han är upprörd över det som hände och vill att se simhallen ska se till att det aldrig händer någon igen.

– Ingen ska behöva vara med om en sådan här vidrig sak på bevakade, offentliga badplatser. Jag tänker inte räta in mig i ledet och vara tyst för jag tycker att det är åt helvete att det får förekomma, säger han.

Platschefen på Medley i Växjö, Åsa Änghede bekräftar att fall av sexuella trakasserier har förekommit på badet under en tid.

– Men inte i den här omfattningen och så systematisk som i helgen. Det som hänt är beklagligt och ett stort samhällsproblem, inte ett simhallsproblem, säger hon.

Nu funderar Medley på att ansöka om kameraövervakning av badet hos länsstyrelsen. Mer belysning i tunneln och tydliga ordningsregler är andra åtgärder som övervägs.

– Vi har redan ökat personalstyrkan och minskat tiden på attraktionerna för att få mer tid för bevakning. Vi ska också ta upp reglerna för badet under möten med all personal, säger Åsa Änghede.

Händelsen i söndags har polisanmälts och rubriceringen är sexuellt ofredande och olaga hot. Simhallens personal vet också vilka killarna är.

Men Mikael Linnander tycker att personalen borde agerat tidigare.

– Det som gör mig riktigt arg som förälder är att en liknande incident hände redan i lördags, vilket mina vänner berättat för mig.

Däremot tackar han de uppmärksamma badvakter som berättade om söndagens händelse med hans dotter och hennes kompis.

Åsa Änghede känner också till händelsen dagen innan, men kan inte bekräfta att det handlade om samma killar båda helgdagarna.

– Självklart får vi se över våra rutiner där också och förbättra det vi kan i det här läget. Det är därför vi vill sätta upp kameror för att bättre kunna följa vilka som passerar in och ut, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".