Ung kvinna röker.
Foto: Leif R Jansson/TT
Krononerg.

Svårt att hjälpa unga att sluta röka

"De känner inte av hur beroende de är"
1:10 min

Det saknas kunskap om hur sjukvården ska övertyga och hjälpa ungdomar att sluta röka. Därför ska Region Kronoberg utveckla former och metoder som fungerar.

– Vi har metoder som fungerar för äldre som rökt i många år, men vi saknar metoder för unga. Många av dem tror också att de har kontroll och kan sluta när de vill. De är inte medvetna om hur beroende de är,  säger Ingrid Edvardsson som är folkhälsoutvecklare på Region Kronoberg

Folkhälsomyndigheten har nu anslagit 135 000 kronor till det här projektet. Pengar som Ingrid Edvardsson ska använda för att utveckla metoder för rökavvänjning som också fungerar för unga rökare. Det här görs i samarbete med RCC , Regionalt cancercentrum Syd. 

 Hur ska ni göra ?

 –Vi ska göra intervjuer med unga rökare för att få reda på vilken hjälp de vill ha. Vi ska också intervjua de som nyligen slutat. Sedan handlar det inte om att utveckla en app eller SMS-tjänst. Utan vi vill ta reda på vilket typ av personligt stöd som behövs för att unga rökare ska fimpa för gott.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".