Här ser man 1,5-åriga Angelo på sjukhuset. Foto: Privat
1,5-åriga Angelo på sjukhuset. Foto: Privat
Växjö

Familjen utan bidrag för vården av Angelo

1:19 min

För två månader sedan drabbades Emily Eszenyeis 1,5-årige son Angelo av leukemi, så allvarlig att han måste vårdas dygnet runt på universitetssjukhuset i Lund. Utöver sonens svåra situation hamnade hela familjen i ekonomisk knipa.

Familjen från Växjö har sedan Angelo fick diagnosen inte kunnat lämna sjukhuset i Lund. Föräldrarna måste vara i närheten dygnet runt för att vårda sin son. Det har gjort att ingen av dem kunnat arbeta och familjen har fått det svårt ekonomiskt.

– Vi går back med ungefär tolv-tretton tusen varje månad på bara räkningar, berättar Emily Eszenyei.

Den tillfälliga föräldrapenning som Emilys sambo får ut har inte täckt alla familjens kostnader. Därför valde Emily Eszenyei att även söka så kallat vårdbidrag från Försäkringskassan, men hittills har de inte fått ut några pengar.

Inte heller deras försäkringsbolag har gett dem någon ersättning ännu trots att det var flera månader sedan de sökte. Under tiden har familjen tvingats låna pengar från vänner.

– Jag är väldigt arg över detta. Först och främst har man ett väldigt sjukt barn som man oroar sig över, som pendlar mellan liv och död. Sedan ska man behöva oroa sig över ekonomin också.

På telefon har Emily fått höra av Försäkringskassan att de troligen inte kommer få vårdbidrag eftersom sonen är inlagd på sjukhus och att det därför inte räknas som att föräldrarna vårdar honom.

Försäkringskassan säger vidare till P4 Kronoberg att vårdbidraget bör gälla i sådana här situationer, men att de kan inte uttala sig i enskilda fall. Emily Eszenyei väntar fortfarande på ett skriftligt besked om hon ska få pengar eller inte. 

Men tack vare hennes öppenhet på sociala medier och på sin blogg startade två, för familjen okända tjejer, en insamling på Facebook till Angelo. Insamlingen lyckades på knappt en vecka samla in över 90 000 kronor.

– Jag är så oerhört tacksam så inga ord kan beskriva hur tacksamma vi är, säger Emily.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista