Roland Eiman kommunchef Ljungby
Kommunchef Rolan Eiman. Foto: Karin Avenäs/Sveriges Radio
Älmhult

Roland Eiman går från Ljungby till Älmhult

1:38 min

Nuvarande kommunchefen i Ljungby Roland Eiman blir ny kommunchef i Älmhult. Han bor i Älmhult i dag och har tidigare varit socialchef där.

– Jag har varit i Ljungby i fem år nu och har ett och ett halvt år kvar på kontraktet. Jag hade tänkt stanna här ett tag till, men så kom den här chansen och då tog jag den, säger Roland Eiman.

En av de stora frågorna Roland Eiman jobbat med de senaste åren är sträckningen av den nya höghastighetsbanan för tåg.

Där har han, som kommunchef i Ljungby, varit starkt drivande för en sträckning via Värnamo-Ljungby istället för via Växjö-Älmhult.

Och frågan är om han "byter spår" i den här frågan nu när han också byter kommun?

– Nej, möjligheten för kommunerna att påverka är stängd sedan flera månader tillbaka. Alla kommunerna har ju jobbat med att lämna in sina motiv till varför järnvägen ska gå just där, och det är ju låst nu.

– Just nu väntar vi på Sverigeförhandlingens besked den 1 februari.

Men var tycker du att den ska gå?

– När jag jobbar i Ljungby så jobbar jag för Ljungbys bästa. Men det här är en mycket större fråga än att det handlar om Ljungby eller Älmhult, det handlar om att få en fungerande infrastruktur i södra Sverige.

Är det samma svar som du skulle gett för ett år sedan tror du?

– Ja det är det nog. Men det är ju så att när jag jobbar i Ljungby måste jag ju kämpa för den här järnvägen och det har jag verkligen gjort. Men det ligger liksom utanför vår påverkan nu. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista