Jusabmannen på väg in i rättssalen.
1 av 2
Jusabmannen på väg in i rättssalen. Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
En Jusabskylt och en av målsäganden.
2 av 2
Adrian Tocaciu Chelsoi en av 130 som lurades på jobbet av Jusab-mannen. Foto: Sveriges Radio
Jusabhärvan

Jusabmannen satt tyst under första rättegångsdagen

1:14 min

På torsdagen inleddes rättegången mot mannen bakom Jusabhärvan. Mannen misstänks ha lurat ett stort antal personer på sina jobb. Alla de drabbade ger samma bild av sina kontaker med den misstänkte, som satt helt tyst under förhandlingarna i Växjö tingsrätt.

Mannen bakom blufföretaget Jusab åtalas bland annat för 34 fall av oredligt förfarande och 16 fall av bedrägeri, samtidigt som han krävs på flera hundratusentals kronor i ersättning av de drabbade.

Alla sex målsägande som hördes under torsdagens förhandlingar gav samma bild av sina kontaker med den misstänkte mannen.

De skulle jobba för lagerföretaget Jusab för elektronikföretaget NetOnNet. Men deras anställningar visade sig vara en bluff.

Adrian Tocaciu Chelsoi är en av de som hoppas på upprättelse.  

– Jag fick ta hjälp av mina kompisar för att klara hyran, säger Adrian Tocaciu Chelsoi från Nybro som hade fått kontrakt på 25 000 i månaden av Jusab.

Han pendlade i 20 dagar mellan Nybro och Växjö och jobbade för att färdigställa blufföretagets kontor. Han målade och snickrade och lovades pengar. Men pengarna kom aldrig.

Han kommer från Rumänien och jobbade åt ett rumänskt företag som också lurade honom. Efter det fick han jobbet på Jusab.

 – Jag har tänkt att det här aldrig skulle kunna hända i Sverige. I Rumänien kan man tänka sig det men aldrig i Sverige, säger han.

Idag började rättegången, vad förväntar du dig ska hända?

 – Jag förväntar mig att han ska bli inlåst så att inte ska kunna lura någon annan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista