Skyddsrumsdörren
1 av 3
Det går knappt att öppna dörren till Markaryds enda skyddsrum. Foto: Tomas Lindberg
Golvet i skyddsrummet är täckt av ett tjockt lerlager.
2 av 3
Golvet i skyddsrummet är täckt av ett tjockt lerlager. Foto: Tomas Lindberg
Det finns en bår i ett hörn bakom ett plastskynke.
3 av 3
Det finns en bår i ett hörn bakom ett plastskynke. Foto: Tomas Lindberg
Markaryd

63 personer får plats i kommunens enda skyddsrum

"120 000 får skydd i länets skyddsrum"
1:26 min

Om kriget kommer till Kronoberg finns det många skyddsrum att söka skydd i, men för invånarna i Markaryd ser det värre ut. Där finns bara ett enda litet skyddsrum.

P4 Kronoberg gör ett besök i skyddsrummet tillsammans med Bengt Göran Söderlind från Markaryds kommun.

Det är svårt att få upp dörren till Markaryds enda skyddsrum som är registrerat hos MSB, Myndigheten för samhällskydd och beredskap. Skyddsrummet ligger i den nedlagda Rikspappersskolans källare.

–Det har varit översvämning. Därför är det  tjockt med lera på golvet som gör det svårt att öppna och stänga de tunga järndörrarna, konstaterar Bengt Göran Söderlind.

I ett hörn av skyddsrummet, bakom ett skyddande plastskynke hittar vi en bår. Strax intill står ett friskluftintag, men till det fattas en vev. Vi letar utan att hitta veven.

– När man ser det här kan man knappast påstå att beredskapen är god i Markaryd.

Bengt Göran Söderlind menar också att skyddsrummet, som ägs av ett kommunalt bolag troligtvis skulle underkännas vid en besiktning. Det är husägarens ansvar att se till att skyddsrummen vid behov går att använda inom två dagar.

Idag finns det något över 1000 skyddsrum i Kronobergs län med plats för knappt 120 000 personer. Flest platser finns det i Växjö, Ljungby, och Älmhult.

I Lessebo som har en betydligt mindre befolkning än Markaryd finns 8 skyddsrum med plats för 420 personer.

–Jag vet inte varför vi i Markaryd bara kan erbjuda 63 personer plats i ett enda skyddsrum, säger Bengt-Göran Söderlind från Markaryds kommun.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".