Supportrar hejar på Taif.
Taifsupportrar vid ett tidigare tillfälle.
Hockeyallsvenskan

Förlust för Taif - AIK i serieledning

2:53 min

Det blev förlust för Tingsryds AIF mot AIK. Stockholmslaget avgjorde i straffläggningen och vann med 4-3. 


Kovacs avgjorde seriefinalen mot Tingsryd i straffläggningen och AIK vann med 4-3.

Det var AIK-forwardens andra straffmål i matchen, det första kom under ordinarie speltid, och AIK tog över serieledningen på bättre målskillnad.

AIK och Tingsryd har mer eller mindre avgjort toppstriden, nu gäller det att knipa förstaplatsen och därmed få fördelen av en eventuellt femte match i den allsvenska hockeyfinalen på hemmaplan.

Med elva omgångar kvar att spela har AIK 17 poängs marginal ned till tredjeplatsen och Tingsryd 15, med en match mer spelad.

Robin Kovacs såg ut att bli den stora hemmahjälten redan under ordinarie speltid.

Där sköt han två mål, först 2-1 på en iskall straff i slutet av första perioden, och sedan 3-2 i numerärt överläge i mitten av den tredje perioden.

Då vädrade storpubliken på Hovet, 7 427 åskådare, tre poäng till hemmalaget.

Men Tingsryd, som var i underläge tre gånger, kvitterade både till 2-2 och 3-3 genom hårdskjutande kanadensiske backen Drew Paris i numerära överlägen.

Först i spel fem mot tre efter 5.27 av den tredje perioden och sedan i spel fem mot fyra efter 13.54. Båda var rejäla projektiler från backplats och hemmamålvakten Gustaf Lindvall var chanslös.

– Vi är det bättre laget under hela matchen. Men vi drar på oss några onödiga utvisningar som gör att vi inte tar tre poäng idag, säger Robin Kovacs till Radiosporten.

Hur mycket SHL var den här matchen?

– Inte så mycket. Det är en lång bit kvar, men jag tror absolut att vi kan gå hela vägen, säger Robin Kovacs.

Steget upp till SHL är dock inte givet bara för att man kvalificerar sig sportsligt. För att få SHL-licens krävs det fyra miljoner kronor i eget kapital och en hemmaarena som tar 5 000 åskådare, varav 3 500 sittande.

– Vi tar över i andra och jag tycker också är vi är det i delar av tredje. Men det är väl ganska fair att det går till övertid och straffar. Som helhet är jag väldigt nöjd med matchen, säger Tingsryds Magnus Sundquist till Radiosporten.

AIK var nära konkurs i fjol, men räddades av en grupp investerare med oljemiljardären Torbjörn Törnqvist och byggherren Erik Paulsson i spetsen. De har också garanterat att skjuta till pengar på lång sikt.

För Tingsryd är situationen en annan. Klubben tvingades nyligen be kommunen om att gå i borgen för ett lån. Ändå tror klubbchefen Tomas Bergstrand att de fyra miljonerna inte blir några problem.

Han öppnar till och med för en flytt till Växjö, om nu klubben får grönt ljus av Växjö Lakers.


AIK-Tingsryd 4-3 (e str (2-1, 0-0, 1-2, 0-0, 1-0)

Första perioden: 1-0 (2.18) Marcus Jonsson (Calle Åsell, Nicklas Sjölund), 1-1 (5.14) Hannes Johansson (Denny Kearny, Måns Hermansson), 2-1 (16.26) Robin Kovacs str.

Tredje perioden: 2-2 (5.27) Drew Paris (Eric Castonguay, Denny Kearny) spel fem mot tre, 3-2 (9.10) Robin Kovacs (Christian Sandberg, Michael Lindqvist) spel fem mot fyra, 3-3 (13.53) Drew Paris (Niklas Johansson, Eric Castonguay) spel fem mot fyra.

Avgörande str: Robin Kovacs.

Skott: 28-30 (10-8, 7-8, 9-7, 1-7, 1-0).
Utv, AIK: 8x2. Tingsryd: 5x2.

Domare: Patric Bjälkander, Kungälv.
Publik: 7 427.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista