Växjö DFF jublar efter segern mot Böljan. Foto: Håkan Eng/Sveriges Radio.
Växjö DFF:s spelare jublar efter avancemanget till Elitettan. Foto: Håkan Eng/Sveriges Radio.
Växjö

Vill utveckla damfotbollen - ansöker om miljoner

1:20 min

Fotbollsklubben Växjö DFF ansöker om pengar från Växjö kommun. De kommande fem åren hoppas man på drygt 3,6 miljoner kronor och pengarna ska gå till att utveckla damfotbollen i länet.

– Vi vill ha pengar till några stycken olika saker. Men det centrala är att vi vill ha pengar till ett damfotbollscentra för att utveckla damfotbollen på elit- och breddnivå i Växjö, säger Peter Kabbenäs som är ordförande i Växjö DFF. 

Ett så kallat damfotbollscentra handlar om att Växjö DFF vill organisera damfotbollen i länet med en bas som utgår från Växjö.

För att få en sådan organisation i land krävs pengar.  

Klarar ni inte av att genomföra en sådan här satsning på egna ben?

– Vi jobbar ju med de här bitarna. Men allt har ju en ekonomisk sida. Det kostar pengar att få in folk som arbetar med det här på heltid. Det handlar om att få fart i det här arbetet. Vi gör mycket på idéell basis, men vi behöver också hjälp ekonomiskt för att kunna anlita folk, säger Peter Kabbenäs. 

"Viktigt är att utveckla damfotboll"

Projektets namn är "Tjejfotbollen är framtiden i Växjö kommun" och innehåller bland annat också ett projekt för flickor med funktionshinder och en ledarskola.

– Det viktiga är ju att utveckla en stor och viktig del i Växjö, som handlar om damfotboll. Inte minst flickor som idrottar, det tycker vi är en viktig komponent, säger Peter Kabbenäs.

Växjö DFF ansökte om pengar till ett liknande projekt förra året, men fick då nej. Nu återstår det att se om man har bättre lycka den här gången.

Växjö DFF beviljades däremot 150 000 i ett annat bidrag av kommunen 2015. Pengar som, enligt Växjö DFF, gått till hyreskostnaden av att spela på Myresjöhus Arena.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista