Ensamkommande flyktingbarn.
80 personer har anmält att de vill bli gode män för ensamkommande flyktingbarn i Växjö kommun, vilket är mer än vad som behövs. Foto: John Alexander Sahlin/ TT
Växjö

"Det har gått bättre än vi hoppats på"

3:20 min

Hittills har det gått mycket bättre än väntat att få personer i Växjö kommun att ställa upp som gode män för ensamkommande flyktingbarn.

Det är till och med så att fler än vad som behövs har hört av sig, och många av de som velat bli god man har också själva erfarenhet av att ha flytt till Sverige.

Carina Elmefall är chef på Växjö överförmyndanämneds kansli.

- Ja, det har gått mycket bättre än vad vi hoppats på. Vi var ganska oroliga i höstas när det kom så många barn så snabbt. Vi behövde rekrytera ungefär 20 gode män i veckan under en period. Det har gått väldigt bra och just nu har vi fler som visat intresse än vad vi har barn som behöver hjälp, och det är vi väldigt glada och tacksamma för.

En god man bevakar barnets olika intressen, till exempel ekonomiska intressen och olika rättigheter i samhället. Ett utländskt barn som kommer till Sverige utan föräldrar eller annan vuxen får en god man tills barnet fyllt 18 år, eller tills en så kallad särskild vårdnadshavare utsetts. Och i Växjö är det nu alltså ett överskott på gode män:

- Vi har ungefär 80 gode män för ensamkommande flyktingbarn. Men alla som hört av sig har alltså inte kunna bli gode män.

De har i stället erbjudits att höra av sig till de övriga kommuner i länet där man fortfarande söker gode män.

- Det är väldigt många olika sorters människor som velat bli god man, och många har själva en tidigare erfarenhet som flykting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista