Urshultsskolan
1 av 2
Urshultsskolan fick stänga efter inbrott. Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
Urshultsskolan
2 av 2
Polisen på plats för teknisk undersökning efter inbrottet. Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
Urshult

Urshultsskolan stängd på grund av inbrott

Polisen: "Det var väntat att det skulle hända något"
1:17 min

Skolan i Urshult i Tingsryds kommun med över 100 elever är stängd i dag efter att det varit inbrott på skolan i natt. Enligt polisen har ett stort antal dörrar och skåp på skolan brutits upp.

– Vi stänger både skolan och fritids i dag och försöker nu få tag på alla vårdnadshavare, sa rektorn Agneta Johansson tidigt i morse.

Vad som stulits vid inbrottet är än så länge oklart. En teknisk undersökning kommer att göras under dagen och även en hundpatrull ska skickas dit.

Men för polisen kom inbrottet på skolan inte som någon överraskning.

Jag misstänker att det är organiserat

– Det har nästan varit väntat att det skulle bli något. De senaste veckorna har vi varit utsatta för både försök och fullbordade brott och vi vet att det finns ett fokus mot skolorna i vårt område just nu, säger Per-Axel Tobiasson vid polisen, och fortsätter:

– I Skåne där det varit inbrott har de graderat upp sina larm och skalskydd och då tror jag att man tränger sig ut från det området och avancerar längre norr ut för att hitta brottsplatser.

Så det kan vara ligor som ligger bakom det här?

– Ja, jag misstänker att det är organiserat.

Hur jobbar ni vidare nu?

– Vi har informerat fastighetsägarna runt omkring och lagt ut den information vi har.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".