Jordärtskockssoppa
Dagens recept från radiokocken Erik Måneld. Foto: Calle Berglund/ Sveriges Radio
Recept

RECEPT: Soppa på rostad jordärtskocka

Radiokocken Erik Måneld gästar P4-köket där han lagar till en läcker soppa på rostad jordärtskocka, potatis, äpple och fänkål. Det är sopptider!

Här hittar du fler recept!

Soppa på rostad jordärtskocka med krispig kål och bröd på kålrot och äpple

Det är inte mycket annat man kan göra den här tiden på året mer än att laga soppor på löpande band. Släta soppor, osläta soppor, milda och mjuka soppor, hårda och tuffa soppor, soppor som du inte ens trodde fanns och soppor du lagat hundratals gånger. Det är sopptid helt enkelt.

Ingredienser (fyra portioner)


Soppan:

  • 8 fina jordärtskockor
  • 1 lika fin potatis
  • 1/2 äpple
  • 1/2 gul lök
  • 20 g fänkål (valfritt)
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk flingsalt
  • 5 dl god grön buljong
  • 1/2 dl créme fraiche
  • 1 dl grädde
  • salt och svartpeppar

Tvätta och skala dina jordärtskockor, din potatis, ditt äpple och din lök och eventuellt din fänkål.

Skär alltsammans i ungefär lika stora klyftor. Blanda rubbet med olja och flingsalt i en bunke och stjälp upp på en ugnsplåt. Rosta i ugnen på 205 grader i femton minuter, eller tills det hela får lite, lite färg.

Ta ut ur ugnen och häll över i en gryta. Koka upp buljongen och häll den i grytan över det rostade, låt småputtra i tjugo minuter.  Ta av från värmen och mixa soppan slät med en stavmixer.

Rör ned grädde och créme fraiche, koka upp soppan igen och smaka av med salt och svartpeppar.

Klart!


Brödet:

  • 1/2 äpple
  • 50 g kålrot
  • 10 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 2 dl halvkallt vatten
  • 5 dl dinkelsikt

Riv äpplet grovt med skal. Skala och riv kålroten lika grov som äpplet.

Blanda äpplet och kålroten med jäst och salt i en bunke. Rör ned vattnet. Blanda ned mjölet lite i taget och arbeta ordentligt tills du har en ganska lös men ändå smidig deg. Låt jäsa i fyra halvtimmar under handduk.

Stjälp upp degen på ett rejält mjölat bakbord och knåda den inte. Dela bara upp den i tio bitar och släng över bitarna på en bakpappersklädd plåt. Låt jäsa i tjugo minuter till. Sätt ugnen på 250 grader.

När du säter in bröden i ugnen sänker du genast värmen till 200 grader och så bakar du dem i femton minuter. Låt vila en liten stund innan du moffar i dig!


Åh soppa!

 

Erik Måneld

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".