Nathalie Hultén, Emil Neikter och Isabella Hilmersson visar upp sina senaste ”snapps” Foto: Lars-Peter Hielle/ P4 Kronoberg
Nathalie Hultén, Emil Neikter och Isabella Hilmersson visar upp sina senaste ”snapps” Foto: Lars-Peter Hielle/ P4 Kronoberg
Tingsryd

"Vi skulle inte kunna kommunicera med varandra"

1:06 min

När Regeringen ska införa EU:s nya dataskyddsförordning kan det inom två år bli åldersgräns på sociala medier. Gränsen kan bli 16 år för att få använda till exempel Facebook, Instagram eller Snapchat. Elever som P4 Kronoberg har pratat med säger nej till en 16-årsgräns, men har förståelse för lagen.

- Men jag tycker ju om att vara inne på sociala medier, och jag är inte någon som mobbas på sociala medier, men det är klart stoppar det mobbing ska det ju vara åldersgräns, säger Nathalie Hultén, som går i 8:an på Dackeskolan i Tingsryd.

Isabella Hilmersson och Emil Neikter håller med. De tycker det kan vara okej med åldersgräns, men det krävs att det kontrolleras, annars blir det bara att man skriver i en annan ålder.

Idag finns det redan åldersgränser för de sociala medier som bolagen själva har satt. Men de följs inte. För att få skaffa ett konto krävs bara att man skriver att man är äldre än vad man faktiskt är.

- På ett sätt skulle det förhindra mobbing, men det skulle även göra så att vi som är lite äldre inte skulle kunna prata med varandra och kommunicera säger Emil.

I andra delen av soffan tillägger Isabella att de idag har vissa grupper som tillhör skolan på Facebook, som gör att man kan få information om prov och annat och det skulle också förhindras med en åldersgräns.

Men de är inte emot förordningen.

-13 år hade varit bättre, säger Isabella.

-14 år, säger Emil.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista