Aina Nilsson
Aina Nilsson. Foto: Lena Pettersson/Sveriges Radio
Växjö

Nu räknas vinterns fåglar

1:27 min

Denna helg uppmanar Sveriges ornitologiska förening alla som har ett fågelbord i närheten att räkna fåglarna.

Vad har du för fåglar i din trädgård? Berätta på Facebook!

– Jo, det är roligt, då hoppas man att det kommer någon annorlunda, men det vet man ju aldrig. Nu har vi faktiskt haft en järnsparv hela vintern och rödhake och nötväcka och större hackspett, det är lite olika allmänna fåglar, säger Aina Nilsson som kommer att räkna gästerna vid sitt fågelbord i helgen.

Förra året rapporterade drygt 20 000 personer in vad de hade för fåglar vid sitt fågelbord i det som kallas Vinterfåglar in på knuten. Tanken är få en bild över fågelfaunan som ett komplement till mer vetenskapliga undersökning - och samtidigt slå ett slag för fågelintresset.

– Det kommer en sådan här blankett från ornitologiska föreningen, men man kan göra det på nätet, men jag är inte så duktig på det så jag får skicka in med post.

Aina Nilsson berättar att under hösten och vintern har hon hittills kunnat se 28 olika fåglar i villaträdgården. Och vid tidigare års fågelräkningar har hon kommit upp i 10 eller 15 olika fågelarter under den period hon räknat:

–Vissa år det ju mer. I år har jag inte sett några bergfinkar, så de får jag inte med i år. Ibland kommer mer och i bland mindre.

 Men 15 olika arter i en villaträdgård, är inte det väldigt mycket?

–Ja, men det tror jag absolut jag får med. Då räknar jag ju skata och kaja och tamduva som är där hela tiden också.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista