Bo Frank (M)
Bo Frank, moderat kommunalråd i Växjö. Foto: Mizgin Bingöl/Sveriges Radio
Växjö

Bo Frank: "Lämnar man sydöstra Sverige är det inget Sverigebygge"

3:06 min

Sverigeförhandlarna har bestämt sig för en västlig sträckning för höghastighetsbanan – utan stopp i Kronoberg. Men sista ordet är inte sagt, menar Växjös kommunalråd Bo Frank (M).

Stockholm – Vagnhärad – Nyköping – Skavsta – Norrköping – Linköping – Tranås – Jönköping – Värnamo – Hässleholm – Lund – Malmö.

Där har ni sträckningen för den planerade höghastighetsbanan från Stockholm till Malmö.

Efter beskedet om en västlig sträckning genom länet, jublades det på kommunhuset i Ljungby. Trots att inte blev några planerade stopp för vare sig höghastighetståg eller storregionala tåg i kommunen, eller i länet.

I Växjö och hos kommunalrådet Bo Frank (M), var det inte lika glada miner.

– Ett stort grattis till Värnamo är min första kommentar.

– Min andra kommentar är att det bor 20 gånger fler väljare och tågresenärer i sydöstra Sverige än i Värnamo. Så jag betraktar detta som en öppen fråga ända tills regering och riksdag ska börja behandla detta.

Du tror inte loppet är kört för Växjö?

– Nä, eller för sydöstra Sverige som jag alltid är mån att prata om. Om det här blir verklighet så får vi tre län i sydöstra Sverige utan tågstopp. Och det undrar jag om man klarar hem i regering och riksdag. En satsning som bara gynnar Stockholm, Göteborg och Malmö.

Är du besviken?

– Både ja och nej. Hade man bara kört en storstadsgrej så hade jag bara förväntat mig ett stopp mellan Stockholm och Malmö – och det är Värnamo. Hade man däremot velat ha utväxling av flera passagerare så hade man istället valt den östliga sträckningen, säger Bo Frank och fortsätter: 

– Men nu har man [Sverigeförhandlarna] valt snabbhetsperspektivet för att knyta samman storstäderna. Så utifrån det perspektivet så är det här ett logiskt förslag.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista