Växjö Lakers sportchef Henrik Evertsson. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Växjö Lakers sportchef Henrik Evertsson. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Växjö

Evertsson: "Jag lyckas freda mig, det är det som är med på filmen"

0:58 min

På tisdagen inleddes rättegången mot Växjö Lakers sportchef Henrik Evertsson i Växjö tingsrätt. Han står anklagad för två fall av misshandel i samband med Växjös guldfirande förra året. Åklagaren yrkar på villkorlig dom och samhällstjänst för Evertsson.

Tisdagens rättegång i Växjö tingsrätt började med att åklagaren och försvarsadvokaten gjorde sina sakframställningar.

Det omtalade videoklippet, där delar av slagsmålet mellan Henrik Evertsson och målsägandena visas har spelats upp av åklagaren.

Försvarsadvokaten har också spelat upp en ljudfil mellan Växjö Lakers förre PR-ansvarige och den som spelade in klippet. Ett samtal som enligt Evertssons försvarsadvokat styrker att målsäganden var ute efter att bråka med honom.

När målsägandena sedan frågades ut av åklagaren och försvarsadvokaten, påstod de att Evertsson tidigare under kvällen slitit sönder skjortan på en av dem, när denne sagt att sportchefen inte kunde hantera alkohol.

Enligt dem började bråket när de sedan gick tillbaka till Evertsson på Lagerlunden i Växjö för att han skulle "göra rätt för sig" och betala för den påstått sönderslitna skjortan. Då menar de att sportchefen ska ha blivit aggressiv.

– Jag tar tag i hans skjorta för att värja mig. Han puttas mot mig och målsägande 2. Sedan går hans skjorta sönder och han tar två steg bak. En knapp går sönder på skjortan. Han sliter av sig skjortan, ställer sig i guard och börjar hoppa runt. Jag blev chockad, berättade en av de målsägande under rättegången.

På frågor från åklagaren nekade båda målsägande till att de utdelat några slag eller använt våld mot Henrik Evertsson.
– Evertsson ställer sig i guard. Sedan händer det som man ser på filmen, säger en av dem.

Efter lunchpausen var det Henrik Evertssons tur att berätta sin version av det som hände. Han och försvarsadvokaten menar att det var de båda målsägandena som började bråket och att han bara försökte freda sig och sin sambo i slagsmålet som följde på det.

Enligt Henrik Evertsson började bråket när han gick fram och frågade varför en lakersspelare attackerats kvällen innan.
– Då flyger målsägande 2 upp ur sin stol och jag håller emot. Det är möjligt att det var då knapparna lossnar. Sen går jag, sa Henrik Evertsson under rättegången.

Slagsmålet ska sedan ha börjat när de två målsägande följde efter Henrik Evertsson och börjar rikta slag mot honom.
– Då börjar jag försvara mig på allvar. Dom ger sig inte. Sedan ser man vad som händer på filmen. Jag måste få dom att sluta, säger Henrik Evertsson.

Åklagare: Filmen ger ju intryck att du har övertaget? Han backar ju?

–Jag lyckas ju freda mig. Det är det som är med på filmen.

Det var i samband med Växjö Lakers guldfirande i slutet av april förra året som sportchefen Henrik Evertsson hamnade i ett uppmärksammat gatuslagsmål med ett gäng unga män i centrala Växjö.

Versionerna om vad som hände under slagsmålet går alltså isär. Männen menar att Evertsson var den som attackerade, medan Evertsson själv hävdar att han agerade i självförsvar.

Evertsson var efter slagsmålet först med att anmäla de unga männen, men efter att P4 Kronoberg publicerat filmklippet som skildrade en del av slagsmålet, fattades misstankar även mot sportchefen.

I slutet av tisdagens tingsrättsförhandlingar yrkade åklagaren på villkorlig dom och samhällstjänst för Henrik Evertsson.

Dom faller 16 februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista