Inbrott på Diö skola
1 av 2
Diö skola är nästa skola i länet som fått hålla stängt på grund av inbrott. Foto: Lars-Peter Hielle
Diö skola
2 av 2
Diö skola. Foto: Lars-Peter Hielle
Diö

Ännu en skola stängd efter inbrott

3:19 min

I morse stängde skolan i Diö sedan ett inbrott upptäckts. Eleverna skickade hem, men kan nu komma tillbaka till skolan. Vid inbrottet stals datorer och Ipads. Diöskolan är den andra skolan i länet som på kort tid utsatts för en inbrottstöld. I torsdags natt hände det i Urshult.

– Det som vi vet är att vid något tillfälle under gårdagskvällen eller inatt har det varit inbrott på skolan, säger Lena Andersson, rektor. 

Inbrottet upptäcktes när lokalvårdare kom till skolan tidigt på tisdagsmorgonen. Därefter larmades polis, samtidigt som skolan stängdes, eleverna skickades hem och föräldrar kontaktades.

Gärningspersonerna verkar ha gått in på skolan genom att bryta upp en dörr på baksidan. Under förmiddagen har polisens tekniker gått runt och säkrat spår både där och inne på skolan. Snart upptäcktes också vad som stulits.

– Vi har konstaterat att alla våra datorer och alla Ipads är borta, det är jättetråkigt, säger Lena Andersson.

Strax innan lunch lämnade polisen brottsplatsen och skolpersonalen meddelade föräldrarna att skolan åter är öppen för barnen.

Diö skola är en F-6-skola som är larmad. Men vid inbrottet utlöstes inget larm.

– Antingen har de kommit in innan, eller har de stört larmet på något vis, för det har inte utlösts.

Enligt Kronobergspolisen har inbrott på skolor blivit vanligare den senaste tiden. I torsdags natt utsattes Urshultskolan för inbrott, i natt drabbades Diö skola.

– Det är förfärligt, speciellt när vi vet att andra skolor runtomkring också har drabbats, säger Lena Andersson, rektor på Diö skola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista