Henrik Lacko, rektor på Växjö internationella grundskola som överklagar bidragen från Växjö kommun
Henrik Lacko, rektor på Växjö internationella grundskola. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
Växjö

Friskolor tar ny strid för rätt elevbidrag

1:07 min

Fyra friskolor i Växjö går återigen till domstol för att ta strid mot Växjö kommun. Det handlar om elevpengen för 2016, där skolorna tycker att de får mindre pengar än vad de har rätt till.

En av skolorna som överklagar till förvaltningsrätten är Växjö internationella grundskola.
– Därför att vi anser att det finns vissa felaktigheter i bidragsbeslutet som tagits, säger rektorn Henrik Lacko.
– Vi har ju drivit en process tidigare mot kommunen där vi vann i rätten på ett flertal punkter och det har förbättrat våra bidrag, men vi anser att det fortfarande finns fel som behövs rättas till. 

Förutom Växjö internationella grundskola är det Växjö islamska skola, Fria Läroverken i Sverige och Växjö Montessoriskola som nu gör gemensam sak och överklagar. Skolorna anser bland annat att utbildningsförvaltningen dribblat med administrationskostnaderna och vill att Förvaltningsrätten ska pröva om bidragen för 2016 verkligen är riktiga.

För Växjö internationella grundskola på Norremarksområdet med 230 elever, handlar det om ett par tusen kronor per elev i år som skolan har rätt till men går miste om, säger Henrik Lacko.
– Men tidigare är det mycket mer än ett par tusen kronor per elev för 2010-2014 som vi tror att kommunen betalat ut för lite, säger han.

Och friskolorna har också bett kommunens revisorer att granska bidragen från kommunen bakåt i tiden. 
– Vi vill att kommunrevisionen reder i detta så vi får svar på var felaktigheterna ligger, säger Henrik Lacko.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista