Jerzy Sarnecki, professor i allmän kriminologi vid Kriminologiska institutionen på Stockholms universitet. Foto:Jurek Holzer/Scanpix

Jerzy Sarnecki: "Filmen kan räcka som bevis"

1:24 min

Mobilfilmen ensam kan fälla Växjö Lakers Henrik Evertsson, menar kriminologen Jerzy Sarnecki.

Med misstänkta brott som filmas kommer domstolen ifrån situationer där ord står mot ord.

Jerzy Sarnecki säger att bevisningen är begränsad när det gäller en kort filmsnutt. Men det kan ändå innebära att saker som aggressivitet blir tydligt.

– Det innebär klara fördelar. Det har använts mot polisen flera gånger.

I går stod Växjö Lakers sportchef inför rätta i Växjö tingsrätt. Han åtalades för två fall av misshandel i samband med lagets guldfirande i centrala Växjö i fjol.

En filmsekvens  som visar Henrik Evertsson vilt slående mot en man är central i bevisningen. Han menar att han försvarat sig mot flera förföljare.

Vad är svårigheterna med en kort filmsnutt?

– Den presenterar en ögonblickshändelsen, man vet inte vad för- och efterspelet är.

– Dessutom kan man manipulera den. Det har bland annat polisen gjort tidigare, klippt ihop. Även om det är inte alltid det fungerar. Men kan man få tag på originalfilmen så kan man tänka sig att det blir lättare att skipa rättvisa, säger kriminologen Jerzy Sarnecki.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista