Kronoberg

Ledare inom kyrkan döms för barnsex

En 25-årig ungdomsledare inom kyrkan låg med en 14-årig flicka som var i hans grupp. Tingsrätten dömer honom till tio månaders fängelse.

Händelsen inträffade för tre år sedan och Växjö tingsrätt dömer 25-åringen för sexuellt utnyttjande av barn. Enligt rätten är det försvårande att han haft ett förtroendeuppdrag.

25-åringen hade sex med flickan i sitt hem en gång. Han uppger att han inte visste om hennes ålder och i målet har det lagts tid på att reda ut om han borde vetat vad hennes ålder var, bland annat eftersom det i samband med de kyrkliga aktiviteterna fylls i närvarokort.

De båda bodde i ett litet samhälle och kom i kontakt med varandra genom kyrkans verksamhet. De fortsatte sedan att ha kontakt på Facebook och ett chattprogram som heter Kik.

25-åringen uppger att flickan samma dag som de haft samlag via internet sagt att hon var 15 år. Det meddelandet finns dock inte sparat. Flickan själv uppger att hon aldrig ljugit om sin ålder. Hon var vid tidpunkten fjorton år.

En annan ledare inom kyrkan uppger att 25-åringen haft ungdomsverksamheten under lång tid och att hen har svårt att tro att han inte kände till flickans ålder.

Lagen säger att den som vet eller har "skälig anledning att anta" att en sexpartner är under 15 år begår ett brott. Tingsrätten tycker att 25-åringen borde varit vaksam angående flickans ålder - risken var stor att hon inte fyllt 15 år.

Bland annat umgicks hon uteslutande med andra som gick i sjuan, och således var 13 eller 14 år. Rätten tycker också att hon var normalt utvecklad för att vara 14 år. Hon såg inte speciellt mogen ut utan hade ett barnsligt ansikte.

I samband med samlaget finns inga inslag av tvång eller våld. Samlaget var utåt sett helt frivilligt även om flickan känt tveksamhet. Flickan kom frivilligt hem till 25-åringen. Hon var inte berusad på alkohol.

Samtidigt hade han en förtroendeställning gentemot flickan eftersom han var ungdomsledare i kyrkan. Dessutom hade flickan en besvärlig hemsituation.

25-åringen har kränkt flickan genom att utnyttja hennes situation och sin egen ställning, skriver Växjö tingsrätt. Han ska betala 25 000 kronor i skadestånd till henne. Domen kan överklagas till hovrätten.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista